Nov 4, 2013

Al~kisah becerai susu & potty train anak dara ;)

Kemain tajuk panjang bejela kannnn...hahahhaa...bdway, welkame november, weols xsaba dah nk celebrate besday anak dara kesayangan nan saorang ni december nanti...omaknye yg melebehhhhh...hahahaha...bese leteewwww...cume dok memikir lg nk selebrate kat kg ker nk buat dekat rumah jek...hmmm...kite tggu je la nanti....xsaba sebab makcik kecik dah pandai feeling tiup lilin sambil nanyi lagu besday...huuhuuuu ;)
ok..moh kite cerita pasal pengalaman ibu dan anak seperti tajuk di atas...kamonnnn guyss!!!


rindunyeee zaman qeesya babybaby...paling rindu kenangan masa pegi scan kamu dalam tummy ibu...so sweet sgt..sampai xleh nk describe dekat uols mcmane....bleh tgok rupa anak masa dekat dalam perut lagi,  ohsemmm owhhhh T-T sampai meleleh air mata ibu dapat tengok wajah kamu yg seiras papa...bila dah keluar dr tummy ibu...hmmmm...bukan setakat rupa jek sama...dr hujung rambut sampai ke kaki mmg kopipes papa...untung laaa kamu...ikut kulit papa...ehhh!!! hahahaha ;D



Qeesya ni dr baby lagi memang jenis baby yg kuat menyusu...masa dekat bilik bedah dulu pon, ada nurse yg hantar dia dekat ai untuk menyusu memang ada ckp...baby ai ni jenis baby yg kuat menyusu...ya allah, rindunyee saat2 pertama kali menyusukan kamu duhai anak...terasa jiwa ibu dipenuhi dengan cinta untuk kamu...renungan mata ke mata yg bisa buat hati ibu lebur. bahagia sangat rasa hingga ke saat ini...dan in sha allah sehingga ke ahkhir hayat ibu...amin.


Alhamdulillah, saya berbangga dapat menyusukan dia sehingga lebih dari dua tahun....memula dulu plan nk susukan dia sampai umo dua tahun jek, tapi memandangkan belom ada rezeki untuk qeesya dapat adik so saya putuskan nk teruskan jek sampai dia taknak dengan sendiri...kadang2 ada jugak usaha nk pisahkan dia dr menyusu badan dengan gantikan susu formula...dan kerap jugak la bertukar2 susu formula pelbagai brand dan agak susah sebenarnya nk jumpa fm yg serasi dengan perut qeesya. sehinggalah dia betul2 serasi dengan annmum maka bermula la campuran susu ke perut qeesya sehingga dia membesar dengan jayanye...masa memula berikan dia fm umo dia dah masuk dua tahun kot..itu pon sebab ibu kadang2 mengalami stress sehingga production susu qeesya jd berkurangan...bila susu xmeriah maka tentu lah berlaku amokkan dan aktiviti gigitmengigit...parahhhhwoooooo...yea laa, baby tua katekannnn...hahaha.

pernah jugak guna pelbagai petua nk pisahkan dia dr menyusu badan...tapi ianya satu perjalanan yg teramat payah sekali...pernah letak bawang putih, tapi dia pandai plak pegi ambik towel and lap2 nipple then terus jek menyusu tanpa ada apa2 reaksi...hahaha langkah kedua ai penah try sapu getah bawang merah, masih jugak sama,dia siap jerit2 suh kita amek air basuh nipple sebab xslesa nk menyusu..huhuuu...then cuba pulak letak sirap, ada la jugak duatige ari dia stop tanak menyusu..mamam ada darah katenyee..last2 ibu plak xmenahan sebab dia dok amokkan siang malam...pantang ada yg xkena asyik nk mengamok jek..lagi buat ibu tensyen..last2 bia jek dia menyusu sampai dia puas, alah dia bukan menyusu pon sebenarnye..lebih kepada dok kemammmm jek sambil main2..huihhhh geleman woihhhh...hohoooo....ermm, penah jugak buat percubaan berani mati punyer, ai letak colgate dekat nipple...sekali diri sendiri menanggung derita sengsara...pedih sb nipple luka...hohoooo bahaye wooo....dan yg terakhir sekali, percubaan letak serbuk teh, sama jugak hasil dia...duatige hari stop tapi malam2 mengamok sampai ibu xleh nk tido...huhuuu...pendek kate memang x jalan semua tuh sampai ibu jd boring dah...last sekali sampai la umo dia dua tahun 8bulan kot...bila balik kg dia pandai plak ajak ibu masuk bilik bila nk menyusu....malu la gamoknyeee...sekali masa dia tengah menyusu tokma dia masuk bilik kacau...dia jadik malu2 nk mintak menyusu pong...hahahaha...mase tuh weols balik time raya kot...nk jadikan cerita, entah cemane ai dapat idea nk letak kulit kacang *kacang itik dekat nipple...bila time dia nk menyusu jek ai letak kulit kacang tuh...terus dia jerit suh ibu tutup mamam...mamam shakit kate dia...sampai la sekarang dia dengan rasminya bercerai susu dengan ibu....lega sket ibu xde nk menempel jek duaplohpatjam mengempeng...cuma kadang2 ada la dia mcm nk manje2 sambil baring pastu tekap muka dekat mamam ibu...boleh buat ubat tido lenaaa...begituuu haaaaa...hihii ;)



cuma sejak2 dah besar and xmenyusu ni, dah pandai merajuk plak dah sampai beguling2 takmo ibu sentuh...hahahaha...lucu la kamu ni anok...tp sekejapan sajeee...sebab bila dia merajuk jek ibu plak buat2 merajuk...terus laju dia pujuk sambil gosok2 kepala ibu then ciom muka ibu banyak2...hahahaha...nk merajuk sgt kannnn...hikhikhik ;P


Berjaya sudah misi bercerai susu, sekarang ni dalam proses dok potty train dia plak nk suh dia blaja2 menjalani kehidupan seharian tanpa pampers....akan tetapi...ibu plak nk kena kentalkan hati nurani...kebalkan nafsu amarah yg ada dalam diri...sabar kene tinggi maksudnyeee haaaaa...hikhikhik ;P


percubaan pertama memang gagal xsampai stengah jam seluar baju dah basah lencun sebab dia kencing sambil meniarap time dok layan tv, walopon dah pesan sesiap, nk kencing kn ckp ngan ibu...tapi, dia dah siap kencing br dia bgtau...huhuuu... ibu ok jek...sebab awal2 dah bersiap sedia fizikal dan mental...dah sedia mop sesiap sebab 1st time kannnnnn....masuk kali kedua, dah stat nk menaga dahhhh...tapi xsempat keluar api laaa...berasap jek sikit2...hahahaha...last2 qeesya yg tensyen sampai dia sendiri yg give up and ckp ngan ibu nk pakai pampers..."pakai tempes la buuuu" hahahaha

dah sebulan lebih kot train ni bejalan...masih jugak gagal misi nyeee...huhuuuuu...xpe la anok..kite cube lagi sampai kamu betul2 suksesss...hehehe ;P


peminat kucing jugak anak dara daku ni...menurun ibu dan papa la neh...kucing2 dekat rumah ni semua dah hilang kn kidnap....masih berkira2 jugak nk cari pengganti...tapi bila memikirkan xde tempat sesuai nk park cage diorg..so pelahan2 padamkan niat...hmmm...nasib la duk rumah betingkat ni...in sha allah kalo ada rezeki nanti bercadang jugak nk bangunkan rumah dekat kampung halaman...seronok dok kampung sebenarnyee...qeesya pon suka, balik sini lepas raya korban haritu, duatige hari jugak dok mengamok nk balik kampong...siang malam dok ajak ibu papa balik kampong...ape dia igt kampong tuh belakang rumah weols agaknyeee...hehehhee...sabar yea anok..sikit jek lg nk tggu papa kamu kaya...hahahaha...aminnnnn..moga dipermudahkan segala urusan..in sha allah.

1 comment:

Azira Khairudin said...

Maaf ganggu, jom join GA ni :) 1K Giveaway By Cik Arnab Terima kasih ^^