Jul 28, 2013

Cerita Ramadhan 2013

Assalamualaikum.
salam ramadhan yg ke19 untuk semua...wahhh dah separuh ramadhan, cepat jek masa belalu...disebabkan mood nk berbelog semakin kelaut, maka ini post pertama untuk ramadhan tahun ni....syukur masih diberi kesempatan menunaikan ibadat puasa untuk kali ni...semoga masih diberikan peluang menikmatinya lagi untuk ramadhan yg akan datang..in shaa allah...moga2 hendaknya ;)

Pertama kali berpuasa di rumah sendiri, banyak sangat bezanya, terasa kemeriahan ramadhan sebab rumah ai dekat sangat dengan masjid...sebelah bilik jek, boleh nampak dari tingkap bilik...setiap kali nk berbuka memang xsusahpayah nk tgok jam, sebab dah boleh dengar azan maghrib berkumandang...kalo dulu rumah lama memang susah sikit sebab terkurung dalam bangunan...nk dengar suara azan pon payah...Alhamdulillah, sejak tinggal dekat sini memang terasa sangat kekurangan diri #sedardirikerdilsangat....jauh sangat ketinggalan...dan paling best masjid dekat rumah ni sentiasa ada aktiviti ceramah, dan walaupun masih tidak berpeluang nk jejak kaki ke dalam masjid, xsedia lagi nk bawak makcik kecik pegi solat teraweh...kang lain jadiknyee, so terubat jugak hati dengar bacaan imam dalam solat teraweh dari rumah, seronok dengar ceramah2 yg disampaikan setiap ceramah dari ustaz2 yg dijemput memang boleh dengar dengan jelas dari rumah...kengkadang sambil2 masak or buat kerja rumah boleh tambah ilmu agama sambil dengar ceramah dan cerita2 agama dari masjid.kengkadang ada jugak student2 yg anjurkan majlis cinta rasul....memang rasa sangat meriah...syukur padaMU ya ALLAH.

Puasa kali ni rasa lain sangat...walaupon bazar ramadhan dekat jugak dengan rumah tapi setiap kali berbuka banyak juadah adalah hasil air tangan sendiri.kerajinan nk buat kuihmuih untuk berbuka sangat pelik pulak kali ni...lagipun ai xambik nasi sangat masa berbuka...masak untuk pakhencik ngan makcik kecik jek...buat lauk duatige jenis pon dah rasa belebih2...nasib laa ai jenis suka makan lauk...so xde la membazir..semua tu selamat jadi rezeki kami anak beranak ;) Alhamdulillah.


kuehmueh tradisi yg asyik dok ulang ai buat..memang xjemu layan kuih2 manis letting ni.espc kueh onde2.mcm ketagih pulak...hihii...mase balik kampong sbelom puasa aritu beli sesiap stok kuih nekbak buat bekal puasa...alhamdulillah..merasa jugak kueh nekbak kali ni.

Ada jugak time pakhencik nk tukar angin, nk makan nasi kerabu ker..nasik dagang ker...ada jugak dia beli jek dekat bazar...senang kan, kalo nk suruh ai masak pon rasa mcm xberbaloi plak sebab dia sorang jek yg nk makan paling penting belum tentu ai masak sesedap yg tekak dia idamkan..nak lagi bulan puasa ni kann...haaa taste tekak lain macam sikit, so beli la lagi senang dan jimat..time tu bonus la untuk ai berehat tak payah masak lauk dah...buat kuih muih jek..untuk ai nk berbuka cukup laa roti bakar ngan oren juice....itu pon dah kenyang sampai sahur....sebut pasal sahur ai memang tak amik nasi masa bersahur.bangun masak untuk pakhencik jek...lauk simple2, ikut pada menu yg dia request laa...paling simple dia makan nasi berlaukkan ikan pekasam goreng dengan sambal belacan mak ai bekalkan masa balik kampung haritu...makan betambah2 jugak...hihiii ai temankan saje dia makan sambil layan tv or internet ;) #orang dayek memang xambik nasik ;P

Kalo sentuh bab shopping raya...banyak yg belum settle...baju makcik kecik dah beli dutige pasang...igt nk topup jugak lagi sikit...baju anak2 banyak xpe...untuk makbapak, alakadar jek laaa...pakai yg mana ada....yg penting meriah nk balik raya kali ni, pakhencik ambik cuti dekat dua minggu...harap buleh beraya sakan nanti...xsaba nk makan juadah macam2 nanti...so ai dah cover awal2...setelah dua bulan stop ambik nasik, berat turun dengan jayanya, lepastu balik kampong sepuluh hari sebelom ramadhan haritu ai lupa diri sekejap...bangun pagi sarap nasik, tengahari nasik, malam pulak nasik...hilang ingatan ke hapa ai tak pasti..yg ai tahu masakan mak sangat meletop,hingga buat ai lupediri...so sebulan puasa ni kene gigih jugak workout seloselow....harap2 dapat berat idaman raya nanti....untuk seminggu beraya tu ai redha kalo berat naik duatige kilo...so ready awal2 supaya xpengsan bila timbang berat lepas raya nanti....kupercaya Atkins masih setia bersama daku...huhuuuu ;P

oklah, cecukup dulu post sempena puasa and sempena bebulan2 blog xberhapdet...hehehe...kalo ghajin nanti ada la post baru...kalo tak...memang dok lagu ni jek la blog ambe....harap redhaaaa...hahaha.
Okbaiiii ;)

SELAMAT MENYAMBUT SYAWAL MULIA...
                                                                                SELAMAT HARI RAYA BUAT SEMUA ;)

                                                             MAAF ZAHIR BATIN!

No comments: