Jan 24, 2013

kenangan pahit pertama untuk 2013 ;(


MyNyawa!
Ya Allah, terima kasih kerana masih memberikan aku peluang untuk sedar, kau lindungilah anakku dari segala malapetaka...sesungguhnya aku terlalu menyayanginya ya Allah...gelap hidup aku tanpa dia ;(
Semoga kejadian semalam takkan berulang lagi lepasni, dan sehingga ke saat ni pon, aku masih belom mampu untuk memaafkan diri sendiri...terasa diri seorang ibu yg sgt teruk....down seketika ;(

Semalam ai dengan Qeesya ikut pakhencik pegi hantar motor dia ke workshop, ai ngan qeesya follow pakhencik dr belakang...dalam car qeesya behave saje duk sebelah sambil main belon dia...jarak rumah dr workshop tu agak jauh jugak, dan ada jugak muncul perasaan takut nk drive and bawak qeesya sama sebab dia suka sgt buat aksi2 yg boleh buat ibu xleh benapas time drive, lagipon  jalan yg ai kena ikut tu agak sibuk memandangkan time tu adalah waktu puncak manusia2 balik keje...memang sibuk laa lalu lintas, tapi ai kuatkan semangat dan keberanian demi nk tolong pakhencik...Alhamdulillah, selamat juga kami sampai ke sana....tamat seketika episod ketakutan disitu.

lepas settle hantar motor pakhencik, dia tanya nk pegi jenjalan ke mana...bila tgok jam dah nk dekat maghrib ai ajak dia pegi pasar malam jek sebab nanti nk rushing balik rumah layan "sampai hujung nyawa pulak". bila weols nk gerak tuh qeesya pulak buat hal nk turun dr kete...mcm2 dia sebut sambil jerit2, mungkin dia igt weols dah nk balik dan dia belom puas, lagipon belom dapat lagi apa yg dia nak..sekurang2nya dapat beli air kotak barang sekotak pon dah boleh jalan....so pakhencik drive ke petronas jap suh ai pegi beli air untuk qeesya...memula tanak bawak dia turun sama, tapi awal2 tu pon dia dah buat perangai jerit2 so ai bawak jugak dia turun sama......dan nak dijadikan cerita........

Memula masuk kedai dia dah lari2 dalam kedai tu mcm org baru terlepas dr kurungan...bila ai pegang tangan dia nk dukung, dia mengelupur sambil jerit2 dalam kedai tuh..so ai ikut jek dia mana dia nk pegi....last2 dah tak larat nk ikut dia duk lari2 tak tentu arah ai heret tangan dia walaupon dia jerit2 suh kita lepas tangan dia....pujuk2 bg biskut suh dia pegang sebab ai nk bukak peti ais nk ambik air....tak sampai 5saat rasanya ai bukak peti nk ambik air sekali tgok dia dah xde dekat sebelah....terus tutup peti ais nk cari dia...ai cari2 dia lam kedai tu tp xjumpa...rasa nk menjerit dekat situ jugak sb dah keliling sume rak dalam kedai tu tp xjumpe...ai xbajet pon dia dah sampai keluar...tetiba nampak sorang staf dekat situ bawak dia masuk ke dalam, terasa mcm nafas terhenti seketika...ai betul2 xperasan pintu kedai tu terbukak...mase tuh terus terkam qeesya sambil air mate berderai2 tak malu dah dekat org2 dekat dalam kedai tuh....budak yg bawak qeesya masuk tu ckp qeesya siap duk main2 lagi dekat belakang kete myvi yg parking depan kedai tuh..mungkin mase tu ai duk cari2 dia dalam kedai tuh. Ya Allah, kenapa la cuai sgt aku ni....xsanggup nk bayangkan jika apa2 terjadi dekat qeesya...nauzubillah...memang sampai ke saat ni rasa bersalah sangat dekat qeesya, rasa tak mampu nk maafkan diri sendiri atas kecuaian semalam.

Pakhencik mase kejadian ada dalam kete dok menunggu weols...dia perasan masa staf tu bawak qeesya masuk kedai, terus laju2 turun kete pegi dekat weols...then bawak qeesya masuk kete dengan meninggalkan  jelingan maha tajam hadiah untuk ai....makin kuat la makhencik menanges.huhuuu...hancur luluh hati mendengar leteran pakhencik yg maha hebat itu, tapi yg ada dalam kepala time tuh rasa macam nk pukul diri sendiri sebab tergamak buat anak macamtu, memang patut pon pakhencik bg ai anugerah leteran paling panjang penuh menyengat untuk itu....lepas tu mula dok bermonolog sendirian kalau lah ai bia jek qeesya menanges lam kete and xbawak dia masuk kedai mesti semua ni takkan berlaku..kalulah ai dukung qeesya mase tu bia sekuat manapon dia meronta mesti dia takkan keluar dari kedai tu...macam2 beramain difikiran, tak sanggup nk bayangkan benda2 yg buruk berlaku pada qeesya....apa yg berlaku semalam benar2 memberikan ai kesedaran betapa perlunya berhati2 and peka dengan pergerakkan anak kecil..lagi2 anak sebaya qeesya.

berharap sangat agar semua ni takkan berlaku lagi....TUHAN tolong lah aku!!!

3 comments:

mek da ©™ said...

betul mi ore pun penah jd gini..sapa tubik air mata bila dh dpt dakap dia blk..

myle@my said...

huhuuu, takut sgt masa xjupo cr dio tuh...loni mace2 bulih jadi hanya kerana kecuaian kita seketika....meme rasa bersalah sgt sapa ko hari ni, nasib baik qeesya selamat..syukur sgt2 ;(

Jojet said...

sabar la, ini semua pengajaran, tak jadi, tak rasa, tak tahu..lain kali aku sure ko akan lebih hati2!