Nov 7, 2012

Setahun dan sebelas bulan ;)

Lagi sebulan nk celebrate birthday yg ke dua tahun...wawahhhh...dah besar dah kakak Qeesya ;) #kakak??? Eh!!! hihiii...rasanye macam tak lulus lagi nk dapat tittle kakak, sebab makin nk cukup umo, makin manje yg amat kamu ni....tapi ibu bahagia dapat melayan kamu yg notty ni...suke sgt buat ibu gelak sorang2..kadang2 terpaksa record video gelagat kamu sebab nk tunjuk dekat papa perangai kamu mase papa pegi keje then bulih gelak sama2...so haveng okeh ;)

perbezaan mase umo 11bulan dengan setahun 11bulan...cepatnye mase berlalu kan..sedar tak sedar besar sudah anak ibu...rasa baru saje mengandung dan melahirkan kamu duhai anak...rindu plak kamu mase baby2
Qeesya dah semakin bijak sekarang ni, kadang2 nampak sgt dah tak macam baby2 lagi dah....mulut potpet potpet mengalahkan ibu kadang2....tapi bahasa tetap jua lorat german yg ibu tak paham sepatah haram...time dia bercerita..mak aihhh...dengan memek muka sambil tangan tunjuk2 apa modal yg nk diceritakan...apa yg ibu paham dan dapat tangkap cuma last word dr kamu saje....contoh mcm nk biskut...gigih dia tarik tangan ibu pegi dapo sambil bercakap.."bla..blaa.blaaa.blaaa...cikuttt"*biskut                   
then lagi.."blaaa.blaaa.blaaaa...shuapppp" *suap bila dah dapat makan or apa yg dia nak terus cakap "emmm dapppp....imeashehhhh" *emmm, sedap...time kasih ;)
lagi satu sgt pandai membodek dan memuji...if kita pakaikan dia dengan baju baru or baju yg dah lama dia tak pakai, terus dia akan ckp "wahhhh...antekkk" sambil senyum2 sgt comel ;)...sama jugak bila dia nampak ibu pakai baju baru, cepat jek dia ckp cantik sambil senyum2 membodek...hehehe ;P

Ni semalam punye cerita, ibu masakkan nasi goreng pataya untuk Qeesya...untuk papa pon sama, sume lunch dengan menu sama...simple saje ibu masak, nampak sgt rajinnyeee ;P
makan pon nk pakai kasut ulat, jerit2 takmo bukak kasut bila ibu suruh...siap lari2 masuk bilik takmo makan nasi...last2 kene buli dengan ibu...sekarang senang saje kalo nk suruh dia laju2 datang dekat ai, bese kalo panggil sesajo xde nye dia nk layan...buat derk saje walopon ibu dah rupe tarzan memanggil kamu..huhuuuuu
begini ceritanyee...
ada satu hari dia sorang2 dekat hall dok layan muvie ice age...ibu dekat bilik air basuh baju rasanye..tetibe dengar dia riuh dekat luar sambil lari kehulu kehilir sambil dukung patung kesayangan si tom ngan lulu...muka nampak sgt ketakutan..masuk bilk tak kena then klua lagik pegi dapo sambil panggil ibu...then bercerita lah dia..."blaa..blaa..blaaa...ecakkk..akuttt " sambil tangan tunjuk ke siling....tergelak sampai sakit perut ibu tgok kamu..rupanye takut dekat anak cicak yg setoit dok bejalan dekat siling rumah...muka dia cuak sampai nampak pucat...mase ibu peluk dia balas peluk sgt kuat..nampak sgt mcm takut sesangat aihhh...sampai ke hari ni if dia main dekat tempat2 yg bahaya then weols tetapkan sbg kawasan larangan mcm dapur or bilik air just sebut cicak saje sudah mampu membuatkan dia terpacak depan ibu tanpa perlu ibu bersusahpayah bangun nk mengutip kamu lagi...hahaha..senang keje ibu kannnn ;D seronok la ibu nak membuli kamu ;)
Kalau ikutkan perancangan, lagi sebulan saje mase untuk dia BF...kadang2 dok terpikir macamne nk ceraikan dia dr BF nanti...ada jugak train dia minum susu FM sekerap mungkin sebab nanti memang terpaksa jugak pisahkan dia dengan susu badan...sedih sgt, pernah ckp dengan pakhencik nk teruskan menyusu dia sampai dia betul2 puas and taknak dengan sendiri saje...tp sampai bila kannn...nk tggu dia dapat adik pon tak tahu bila jugak lagi...huhuuu...buat masa sekarang bila nak tido tetap wajib menyusu dengan ibu...puas train dengan botol dia tak nak jugak...minum botol pon bila ibu suruh jek...bangun pagi2 bila dia mintak nk mamam ai akan pujuk dia suruh minum by botol...then dia angguk2 sambil says "nk shushu"...baru la dia menyusu botol....aduhaiiii...derita hati ibu nk pisahkan kamu dgn BFF kamu sedari kecik lagi ni...tapi apakan daya...ibu harap kamu akan faham sendiri juga nanti ;(
Anak ibu kan sudah besar, kene la stop mamam ngan ibu...sekarang dah pandai ikut apa kita buat...kadang2 kita tak pernah pon ajar dia buat sesuatu benda..tapi dia ikut dgn sendiri apa yg dia nampak..contohnye bila dia bersin otometik lepas bersin dia akan says "ahamelah"*alhamdulillah...then bila nk bangun berdiri dr duduk dia akan says "awahhbabb"*allahuakbar...bila dengar dia buat mcmtu terus terkagum kagum ibu kamu ni...nampak sgt dia perhatikan apa yg kita buat sehari hari...alhamdulillah...syukur sgt dengan perkembangan anak ibu setakat hari ni...semoga bertambah pintar lagi bila dah masuk school nanti...insyaallah tahun depan ibu ngan papa plan nk daftarkan Qeesya masuk school...sebab dah jatuh hati dekat satu school yg sgt hebat sehingga mampu melahirkan murid2 genius dapat hafal ayat2 Al-quran seawal 4 and 5 tahun...pakej pandai membaca sekali...harap2 Qeesya pon mampu sehebat itu bila dah belajar nanti...insyaallah.

No comments: