Nov 7, 2012

gegata :-(



kesian anak ibu :-(

Dah hampir dua bulan Qeesya kena penyakit ni...rentetan dari kelopak garam sejak sebulan sudah, masih jua xde perubahan...dah bawak jumpa paed, jumpe doc dekat hospital, semua kate Qeesya alergik or mybe kelopak garam...dah bg ubat yg doc kasik, tapi ubat2 tu lebih kepada langkah untuk rehatkan qeesya dari menahan gatal saje..sebab lepas mamam ubat qeesya akan mengantuk then tido sehingga lah kesan gatal2 tu hilang...tapi esok atau lusa akan muncul balik kesan2 gegata ni dekat badan dia...nak kata dia alergik susu, ai dah stop xbg dia minum susu FM yg slalu dia minum tuh...siap tukar susu baru untuk dia, tapi tetap juga takde perubahan...buntu sudah ibu qeesya ni..kadang2 rasa macam nk nanges tgok dia menahan gatal, sampai luka2 badan dia kalo biar dia garu sendiri...kadang2 ai buatkan air garam then sapu dekat badan dia sambil garu2 pakai tuala basah dgn air garam tuh...malam2 kadang2 kena berjaga sb qeesya dok bergaru jek...risao takut dia luka kalo di biarkan dia garu sendiri...kena lah ibu bangun and tolong garukan untuk qeesya...sambil garu sambil lap air mata, sebab sedih sgt rasa bila anak kecik sakit pelik2 mcmni ;(

Masa balik kampong cuti raya korban hari tu ada pegi umah jiran mintak dia buatkan air penawar untuk qeesya...pakcik tu ada bg qeesya minum air then mandikan dia jugak..pastu bekalkan ai dengan beras kunyit suruh sapu dekat badan qeesya...dah try buat semua tu, tp still tak hilang jugak...mmg xdapat nk assume sebab kenapa dia kena penyakit ni...seingat ai dia memula kena gatal2 ni mase balik bercuti dr cameron dua bulan lepas...sampai ke hari ni xde perubahan walopon dah pegi klinik and spital...ada jugak gugel dekat internet pasal kelopak garam or gegata ni...rata2 pakat dok ckp ia hilang and amik masa sehari dua saja...tapi qeesya ni dah lebih dua bulan...bila update status dekat fb ada member2 sugest suh pegi inject dekat klinik...sebab kengkadang penyakit gatal2 ni bulih bg efek dekat paru2 juga...yg tu mungkin simptom rubela kot...bila gugel simptom2 dia pesakit akan demam dan suhu badan tinggi, tapi qeesya normal saje..just gatal2 jek..lagipon doc pon xde bg sugestion nk inject ke hape..just bg ubat dan krim saje....esok igt nk bawak lagi qeesya jumpe paed...tp tu laa, bila kite beria pegi klinik nk tunjuk dekat doc kesan gatal2 tu, laju jek dia ilang...time dekat rumah kemain aktif dia menjalar timbul dekat badan...huhuuu...buntuuuu dah ni, tak tahu nk buat mcmane lagi ;(
posted from Bloggeroid

2 comments:

mrs.spicy said...

tibE2 kE? sian budok tiuttt

myle@my said...

aahh...tetiba jek bulih jd kesan merah, mcm map dah kulit qeesya...huhuu ;(