Sep 4, 2012

Tentang Qeesya

Anak dara ai sudah besar....sekarang Qeesya dah pandai nk bergurau dengan weols, dah banyak peel baru dia tunjuk...peel yg besttt yg xbesst pon banyak jugak....saba saje lah ibu dia neh....bebudak nk membesar ni memang sgt mencabar kesabaran kaum ibu....mengamuk sudah menjadi rutin semenjak dua ni....pantang ada yg xkena, terus berguling2 pakej jerit2 tanda protes...kengkadang ibu layan jugak..bile dah penat sgt, bia kan saja..last2 tahu pulak dia nk diam....cari ibu jugak nk mintak mamam....huhuuu ;P

Sudah pandai ajuk2 cakap kita....sebab tu sekarang nk becakap dengan pakhencik kene behave2 kalo depan dia...lagi2 kalo ayat2 pakhencik, cepat benar dia blaja...sekali dengar dah bulih ikut....contohnye "owohhhh" ayat sebenar pakhencik "Allah"...kalo terkejut ke hape...sure dia akan ckp begitu dalam bahasa jerman dia tuh.

mase dekat2 nk raya aritu weols ada ajar dia bersalam....ciom tangan bagai, dia ikut jugak laaa tp kene tgok mood dulu mcmane....kalo mood baik kite tak hulur tangan pon dia dah amek tangan kite nk ciom...hehehe...bila ckp terima kasih pakej sekali selamat hari raya....yg tu ai ajar sekali jek, tapi kekal sampai ke hari ni...ayat dia "ashehhhh....aieyayaaa"= terima kasih, selamat hari raya....yg ni dia ada ckp dekat cashier mase pakhencik brenti isi minyak ondaway nk balik raya aritu...mase nk bayar dekat kaunter tuh, budak cashier tu cakap terima kasih..then dia balas balik "ashehhh...aieyayaa" siap pakej senyum2 lagi....tergelak bebudak yg jaga kaunter tuh...ai pon xsangka dia akan ckp begitu...alahaiiii...anak ibu ;)

Begitu jugak kalo bagi salam masa nk masuk rumah...sambil2 ketuk pintu dia akan ckp "cekommm...aieyayaaa" = assalamualaikum, selamat hari raya...hohoooo....yg ni dia sendiri yg punye idea...ai xajar pon....sampai sekarang pon still begitu....Qeesya...Qeesya ;)
mase beraya aritu beria salam ciom tangan orang, sekali bila orang hulur sampul raya dia bulih cakap "acheeeyyyy" = tokseyyyy...#pelat kelate hokehhhh....siap nanges2 bagai...ape laaa kamu ni...duit raya pon tak nak kerr?kalo ibu, sure laju jek kebas sampul raya tuh...hahahha

kalo nk tido sekarang ni dah pandai ckp dekat ibu "tatookk" = ngantok sambil2 tenyeh mate...pastu mintak ibu dukung "kongggkonggg" bawak masuk bilik....xkira siang atau malam, tido mesti dekat bilik...ade masa dia dah ngantuk sgt jek baru lah tido dekat hall di siang hari.
Dah pandai kira dari satu sampai lima....kuat sungguh ingatan bebudak ni kan.....baca alif bata pon laju jek ikut kita...ibu baru sebut ta dia dah sampai jim...abc juga begitu, ibu baru sampai b dia dah sebut "ciiii" =c.hohoooo...taknak kalah kamu ni yeaaa...hihiiii

dah kenal orang lain..bukan setakat ibu ngan papa jek....kalo dekat tokma dia panggil "took" dekat tok abah po dia panggil "took" jugak...boleh sebut nama sepupu2 jugak...pakcik2 sedara pon....kira ok la tuh...balik kg lepas ni haruslah nk kene ade sesi bekenalan sekali lagi...hehehe

sekarang ni sangatlah penjeles dengan papa...sampai papa dah tak bulih pelok ibu pon kalo dia tak tido....papa pulak suke benar menyakat nk dgr anak melalak....asal pakhencik peluk jek ai dia terus jerit sambil sebut "ibuuuuu..ibuuuuu" kalo kite tak pegi amek dia and peluk dia...konfem beguling2 buat drama air mata...pastu merajuk sambil jeling2 dekat papa dia....adeihhhlahaiiii...mane dia blaja ntahhhh ;)
ibu pon xmerajuk mcmtu dengan papa kamu tauuuuu....kalo ibu merajuk, ibu diam jek....terus jadi bisu....baru papa kamu tahu ibu merajuk dan terhegeh2 nk pujuk...hikhikhik ;P

banyak lagi sebenarnya....xtercerita dekat sini perkembangan dia....apepon, sangat bahagia dengan kehidupan sekarang....rase nk bau baby2 plak...pakhencik dah banyak kali tanye bile nk  bg Qeesya adik....hololooooo.....sekarang jugak makhencik bagi...aghagagaga ;P

No comments: