Jul 25, 2012

Ramadhan kami ;)


Wahhh...da masuk 5Ramadhan pon, rase mcm cepat sgt Ramadhan kali ni berlalu. Walau apapun rase tenang sangat mengharunginya kali ni.....semoga diberi kesempatan melewatinya sehingga ke Ramadhan terakhir nanti...Insyaallah ;)

misi terjah bazar masih rancak setakat ni, semalam ai xikut pon pakhencik pegi bazar....ai merajuk sebab pakhencik membebel...hummm, dia memang mcmtu kalo tiba turn dia kemas rumah....dah la bulan pose kan, konfem la lepas habes kemas dia penat semacam sebab perut kosong...sape suh dia rajin sgt nk bkemas kan???hihiiii...alah, kemas bilik jek pong....sekangkang semut jek, setakat susun2 file or dokumen atas rak tuh ape la sgt kannn....lagipun buku2 yg melambak tuh buku dia jugak...kalo ade buku2 ai pon just buku ibu2 mengandung yg memang dah lame xberusik..so kalo rak besepah tuh agak2 sape yg punye angkara...kalo x tuan tanah kedaung sah2 laa koje anak kesayangan dia jugak...huhuuu lgpun rasenye ai baru jek kemas dalam duatige ari lepas....eh! ke korang kemas bilik hari2?....makhencik memang pemalas hokehhh....seminggu sekali sapu lantai dalam bilik dah kira rajin la tuh...eh, oke ape kalo sapu habuk secara bjemaah...jimat tenaga kannn....huhuuuu...ouhh..bab tarik cadar lipat selimut tuh opcos la rutin kannnnn....ko nk perasan bujang bulih la bia selimut cadar begumpal sana sini....dah ade laki pepandai laaa buat2 rajin walopon terpaksa...hekhekhek ;P

Eh!sejak2 Ramadhan ni selimut memang xpenah belipat kot....kalo belipat pon sure cadar kacaubilau sebab aktiviti selepas solat subuh adelah...........sambung tido semula anak beranak secara bejemaah....yea laaa, dah bangun sahur terus tunggu subuh pastu mandimanda plus berwangiwangian bersama anak dara...ouhh, makcik kecik pon turut mandi pagi2 bute mcm org nk gi keje masuk opis pepagi...hehehe..tuh la, sape suh bangun pagi2 menyebok kannn....besenye makan sahur tuh dikira brekpes untuk makcikkecik...sebab sume org tido kekenyangan then dah bangun tengahari terus tarik tangan ibu pegi dapo lapoooo...huhuuu...lunch pulak, ikut tahap kerajinan si ibu laa....kalo rajin, makan nasik berlauk bersup bagailah si anak...kalo mood kurang rajin campak2 jek spageti ke, pasta ke..paling2 xde kerajinan pon buat roti bakar letak cheese pon makcik kecik makan sampai gigit2 tulang roti yg keras tuh...hehehe...kate lapaaa kannn... ;P

sekarang ni dah takmo makan bersuap bagai dah....nk kene ada pinggan sendiri, pinggan yg mcm ibu ngan papa pakai....bukan plate oren yg ade bebear dekat tepi tuh lagik....susu pon nk kene minum bergelas takmo botol2 sudehhhh....belagak besar anak dara....bulih panggil kakak la lepas neh...erkkkk!!!

Teringin nk pegi teraweh dekat surau tingkat atas....selalu dengar suara jiran2 pegi teraweh terus rase sgt jelessss.....agak2 kalo pegi bawak makcik kecik same bulih ke nk beribadat dengan kusyuk...hukhukkk....sodehhhhh ;(


No comments: