Apr 13, 2012

Fenomena selepas gegaran


Okey...semalam sume tahu kan pasal gegaran yg belaku dekat malaysia...bukan pulau pinang sahaja begegar, tapi sume tempat kot terase gegaran tuh...kesan dari gempa bumi dekat acheh semalam...mase kejadian tuh weols xde dekat rumah pon...so memang xmerase pon begegar tahap yg macamane....ai rase kalo time begegar tuh weols ada dalam rumah, mahu trauma tanak dok rumah terus...hehehe....hoverrr makhencik ;P
Semalam weols kua makang angin dekat seberang, mase nk seberang jambatan tuh ekceli ai dah perasan mcm pelik jek harituh....bese air laut tak pasang sebelom petang, sebab bile lalu dekat tempat yg weols selalu lepak tuh nampak sgt ramai orang sedang memancing....terus cakap dekat pakhencik, eh!ramainyer org mancing arini...biasenye area tuh air laut akan surut sampai nampak selut, tp semalam air laut pasang agak besar....tp xtau lah itu petanda or fenomena biase jek...hihiii

weols klua rumah dalam kol 4 suku kot lebih kurang....pegi makan2 then ikut pakhencik peg jumpe kawan dia sekejap....yg ai ingat mase gegaran berlaku tuh mungkn weols dekat masjid jamek kot....singgah dekat situ untuk solat asar...tapi xterase pon gegaran, lagipun xnampak pon orang2 dekat situ panik ke hape..sume mcm cool jek....yg ai perasan mase tuh, kepala mcm pening...secara tiba2 tp tak saspek plak sebab kesan gegaran..lagipon xrase pon mcm goyang2 mase dekat situ....dah selesai solat, terus masuk kete and perasan ade miss kol and meset dekat phone....bukak jek meset baru lah tahu pasal gegaran tuh...mykazen tanye kabar kot2 ai terkene gegaran yg blaku tuh....lepas tu sgt cuak bila tahu pasal amaran tsunami telah dikeluarkan....kakak ipa kol bgitau yg dia dah klua rumah turun dok jejauh de bnagunan apartmen umah dia...kuat sungguh gegaran tu katenye...weols laju2 gerak balik pulau...sebab panik sgt..padahal kalo nk dikira if berlaku ape2 yg tak diingini  sebenarnye lagi selamat jika terus stay dekat seberang jek...tp teringatkan kakak ipa terus balik cepat2...bila sampai pulau kakak ipa dah siap naik balik rumah, so weols pon sambung merewang lagik..lalu dekat area pantai, air laut surut mendadak..kering jek sampai nampak batu2 dekat dasar...sungguh menakutkan....tetibe dapat kol lagik dari kakak ipar, belaku gegaran kedua so kalut la depa klua balik dr rumah lagi sekali....mase tu inchik hasbie dok beli air dekat petronas....ai dalam kete xrase pon begegar...elok2 jek ;P

lepas jek gegaran tuh, ai takut nk balik rumah...tapi dah dekat nk maghrib...so weols beranikan jugak naik rumah tnggi tuh...dalam hati dok berdoa jangan la ade gegaran lagik lepas ni....dalam lif masing dok becerita pengalaman masing2 mase gegaran tuh...seriau jugak mendengarnye....terus terbayang yg bukan2....nauzubillah. tp tu lah..hati ni memang tanak lepas dok pikir yg xelok jek....lagi2 depa bgtau pasal amaran tsunami yg akan belaku jam 9 semalam...tapi Alhamdulillah...xde pape pon yg blaku....Alhamdulillah syukur sangat2..Allah masih mahu melindungi kami dr bencana...lepas amaran tsunami tu ditarik balik rase mcm lega sikit..tapi masih jugak bejaga2...inchik hasbie siap pesan suh cepat2 klua bawak dokumen penting kalo belaku lagi gegaran...risao dia nk pi keje semalam...sebab tinggai ai bedua jek ngan Qeesha dekat rumah....sampai malam ni pon still lagi dok bejaga2....pantang nampak barang dalam rumah begerak sikit...terus rase nk hangkut anak bawak klua rumah...hkhikhik...bayangkan la kalo belaku lagi gegaran...ai nk kene klua dr rumah floor 26 ni pakai tangga jek....xbleh pakai lift...seksaaa kannn...tetibe terus teringat ada sorang kakak yg lumpuh duduk floor 27...hanya dengan berkerusi roda...masih cuba membanyangkan mcmane beliau agaknye...nauzubillah...semoga xde lagi gegaran selepas ni...Amin.


No comments: