Apr 12, 2012

Aku dan AlQuran kecil ;)


Bukan mahu berkarangan bagai pepagi bute ni...tapi mate ni macam takut nk lelap, bukan jugak dok menunggu rase gegaran lagi sekali [nauzubillah] tapi rase macam lebih selamat jika mata masih terbukak dari pejam....baik terang dari gelap...huhuuuu

Penangan tido berdua sahaja tanpa super hero....pakhencik duty malam so dah bemalam2 ai tido bedua jek dengan Qeesha....malam ni, buat petama tama kalinye ai tido betemankan Quran kecik dok sebelah dekat hujung kepala...dah stanby siap2....bukan takut sebab gempa bumi tadi siang....tapi sebab semalam tido ai bertemankan "sesuatu" yg entah bagaimana rupanye....huhuuuuu...meremang bulu lengan and belakang masa dok menaip ni...takut punye pasal sekarang ni pon ai masih lg dalam keadaan berwudhuk....mintak ko main lah jauh2 wahai makhluk....jangan nk takut2kan aku lagi.


Semalam ai tido agak awal jugak laa....lepas solat isyak, terus baring2 kononye nk tidokan anak dara...sekali dengan ibu dia pon lena jugak....mungkin sebab tak baca doa plus surah2 seperti selalu....dalam tido tu, ai seolah2 bermimpi diganggu oleh sesuatu...perasaan takut sangat tapi tak nampak pulak dalam mimpi tuh apa yg ai takutkan sampai mulut terkumat kamit dok baca ayat qursi and surah2 yg ai ingat....mase dok baca2 tuh ai mcm sedar jek dan rase itu mcm bukan mimpi...memang gile sangat menakutkan...dah la tido ngan Qeesha jek...sekali mase dok tengah kalut2 baca ayat tu semua...tetibe ade satu suara seolah2 menyergah ai dr sebelah...suara yg sgt menakutkan juga...mcm org sedang marah lebih kurang...lalu ai tersedar dengan hati yg kecut dan semua bulu tangan kaki tengkuk kepala seolah2 tegak meremang...mase tuh ai memang xgerak kiri kanan dah...dah la lampu off, hati memang bedebar kencang....yang ai mampu buat masa tuh adelah baca ayat qursi and surah2 qul semua dengan kuat sambil tarik selimut and palingkan muka ke arah qeesha sambil peluk qeesha kuat2...mulut tak putus baca baca baca dan terus baca sampai terlelelap tak tahu masa bila...sedar2 dengar bunyik alarm waktu subuh..tuh pon tekejut jugak tp rase lega sikit sebab tgok qeesha pon bangun jugak teman ibu solat subuh....huhuuu...inchik hasbie balik terus ai laju2 pegi bukak pintu dan tak tunggu dah terus pung pang pung pang royak crite pasal mimpi hantu tuh...tp mcm musykil jugak sebenarnye....tu memang mimpi ker atau betul2 terjadik....erkkkkkkkk!!!


Alah, Quran kecik jek...Harap2 malam ni dia takut dah nk dekat...xkira lah dok sebelah ke atau masuk dalam mimpi....ai tak takut pon sebab dia jugak makhluk mcm kita...dan kita lebih kuat lagi berbanding dia....pegi main jejaoh naaa....jam satu pagi sudah....mahu tido laaa...tapi nak tido dengan lampu terbukak...tak pon tido sambil mata terbukak...mampu tak...hehehe....berani la sangat kannn ;P


#tengok quran kecik tuh teringat pulak mase zaman2 dok asrama dulu...ai sokmo pinjam Quran kecik puanpija sebab nk baca yassin....gigih gile dok tenung huruf kecik tuh sampai senak bijik mate baca yassin....padahal dekat surau banyak jek surah2 yassin and al quran besar tuh...tapi tetap gigih jugak nk baca quran kecik tuh...hihiii...jaa, ado lg dop quran kecik tuh loni?

2 comments:

purple_lav said...

tak dop doh al-quran tu. adik jate rembat pah wat hilang. gere sero. al-quran tu sy guna dari tingkatan 3 lagi.....

myle@my said...

ouhh...sayangnyeee ;(
mane nk cr lg Quran keck gitu skrg...raso mace nok beli jek buh dalam beg duit...huhuuu ;P