Feb 15, 2012

Setahun dua bulan dan dot dot dot ;)

Empat belas bulan dah anak dara ibu ni.....lame xhapdet pasal perkembangan Qeesha kannn...ibu dia dilanda penyakit malas nk hapdet belog sebab anak dara ni suke nk kacao ibu time ibu mengadap...asal bukak jek lappy, elok2 dia dok main toys laju jek datang dekat ai siap tolak2 lappy pastu tarik2 baju sambil ckp nk "mimmimm"....hahh.."mimmmimm" tuh perkataan baru kalo nk mintak nenen....dr "mammamm" dah betuka jadik "mimmimm" dah....mcm2 lah Qeesha neh ;)


Sejak dah menginjak ke usia 14bulan ni....apa yg ai nampak dia dah tak mcm baby2 sgt dah...tiap kali renung time dia tido terus rase "ouhh...dah besa dah anak aku" huhuuuu....kaki tangan sume dah panjang...jari2 pon dah kurang montok...pipi jek mokmok lagi....sebab sokmo kene cubit kot...terus mokmok tanak surut tang situ..hihiii....berat badan bila timbang dr rumah still tak beganjak..menten 8.7kg lagik....timbang berat ibu plak asek dok tang tu jek tanak surut2 pong...kehkehhkehhh ;P somi kate ai tak gemok pong....sedap pelok katenyeeee...aghagaaagaa!!!Eh! tp yg buat ai risao kan...Qeesha ni mcm tanak bejalan pulak....kazen dia yg sebaya dah laju pon bejalan...yg Qeesha plak...asal menapak terus jatuh then terus tanak bangun dah...seminggu dua pulak br ai perasan dia nk mula menapak balik....risaooo sungguh...tp bile diskus ngan kengkawan yg dah ada pengalaman pasal ni depa kate tak perlu risao pun....sb kengkadang perkembangan anak2 tak sama...ada lambat bejalan tp mulut plak yg laju....ade tang mulut laju...bejalan plak jadik lambat..betul ke erkk???tp Qeesha ni bab mulut tuh memang laju laa....suke benau membebel....tp dalam bahasa tersendiri...mcm bahasa alien pon ade...hehehe....tp ai sgt bangga bile dia suke sgt pegi duduk atas board ABC tuh sambil buat2 mcm ngah baca ABC sambil tangan tunjuk2 dekat abjad dengan nada mcm ai selalu ajar dia....hehhee...sgt kiuttt lah kamuu anak ;) Good job sayang!!!


Lagi satu suke sgt berusaha buat sesuatu selagi dia tak puas hati...contohnye bile main toys ni...toys ni kalo tekan button dekat montot kartun tuh dia akan menyala lampu....so bile dia gagal nk tekan button tuh sambil nanges2 plus jerit2 tetap jugak dok tekan button sampai lampu menyala...samapai kepala dah begetar2 sebab guna tenaga yg paling kuat nk bg lampu menyala..hehehe...Qeeshaaa..Qeeshaa....bile pujuk suh main toys lain dia tetap tanak..nk jugak main toys tuh sampai puas hati...adehhh laaa...anak sapa la ni kannn.....Ermm...Qeesha dah mula makan dalam kadar yg banyak tauuu...makan nasik keras jek mcm yg ibu dan papa makan....cume lauk jek xsama....kadang2 bantai jugak bile ibu malas nk masak banyak2 lauk...hehehe....nasib baik proses pembuangan Qeesha xde masalah...lancar jek..cume ibu tak sampai ati bile tgok muke Qeesha mase meneran tuh....hahaha....besungguhhhh2....risao setiap kali dia membuang sb takut dia sim mim ba lam ya ta...nasib baik ok saje....eeee ;P


Suke mengubang sejak2 dah besar ni.....suke sgt bukak pintu lemari yg xde cermin tuh...dah blok tanak kasik dia bukak tutup sb takut tersepit jari kann...tetap jugak dia gigih nk bukak pintu tuh...pastu dok cube nk masuk dalam lemari tuh..muat laa badan cinonet dia dalam tuh..tu pon ngam2...bile dah masuk kengkadang tak bulih nk keluar dah...pastu jerit2 mintak tolong ibu...huhuuuu....Eh..ini budak suke tau ciom ai bile dia bangun tido....kengkadang ai buat2 tido bile nampak dia bangun dr tido...sebab ai tahu dia akan datang dekat ai pastu ciom mulut ai suh ai bukak mate...hohoooo...cute la anak ibu neh ;*... rasenye dia slalu dok tgok inchik hasbie kot...bile bangun tido sure dia akan ciom ai ngan Qeesha dulu baru g mandi...then lepas mandi pon bile ai ngan Qeesha still dok baring2 bemalas2 lg atas katil dia akan ciom lagi sampai la ai bangun dok lua..hikhikkk....anak papa betul la kamu ni ;P


Haaa...ceteekaa Qeesha dok lam lubang ape ni???

 Tadaaaaaaaaa....
hihiii..ni semalam punye cerite....dia berdrama tanak baring tanak tido..padahal mate dah lalok mengantok....nk berdokong jek then bile ai lalu depan mesin basuh dia tunjuk2 nk pegi situ...bile bawak pegi dekat situ bulih plak mintak nk masuk dalam lubang tuh...memula ai tak kasik..dia bantai jerit sgt kuat...skait telinga ni tau...last2 bile ai letak dalam tuh bulih plak dia sengeh2 tak nanges dah....alahaiii anak ibu....drama sungguh kamu ni...ekceli ai memang biase letak dia dalam tuh time emergency kes....bile ai bedua jek dekat rumah...tetibe tersakit perut nk membuang ke kan...tak kire laa big or small water...untuk menjamin keselamatan..ai park jek dia dalam lubang spinx neh..hihiii sebab mesin basuh tuh memang park dekat depan toilet...so senang lah nk membuang dengan aman bile anak dok depan mate...hihiiii ;P



Qeesha memang suke dok dalam tuh....bile ai letak situ jek memang dia akan sengeh2 sambil gelak2 mcm seronok...hehhe..tp dalam mase yg same dia akan memandang ai dengan pandangan yg menganeh kan...hahaha...mungkin sambil berpikir...eh!ibu buat ape tu???hohoooooo ;)

2 comments:

mrs.spicy said...

hehe..sont wori dear..baby lain2..maryam cepat kaki, mulut lambat..xnak cakap2 lagi ni hah..huhu

myle@my said...

mag:
aahh...sokmo kalu nok sedap ati igt bab tuh..hihiii
suke tgok maryam makan sb tu cpt jalan kot...qeesha takmo makan sgt..huhuuu...kesian ibu eksited masak2 ;P