Jan 31, 2012

Punca Tumit kaki merekah ;)


Kaki ku dimatamu.....hhehehe ;P
jangan marah yea tetibe bukak belog ai sekali dapat tapak kaki daaaa...eheksss!!!
kenapa kali ni tapak kaki bukan cioman kaseh sayang yg ai bagi...hehehe ;)


Ai nk share pasal satu situasi yg sejak akhir2 ni tersangat lah menghantui diri ai....dah la tuh, sangat menganggu serta membuatkan ai hilang keyakinan sebab bajet dah tak cantik bila kaki mula merekah2 dekat tumit ni....hehehe...macam la sebelom ni cantik sgt pong..kahkahhhh ;P

Ouhh...sebelom ni ai tak penah alami situasi begini....setakat tapak kaki kering tuh ade laaa sekali sekala...then lepas sental jek time mandi tapak kaki akan jadik lembut semula seperti bayi...muahahaha ;O
tapi kali ni, dah sental bekali2 pon still tanak hilang jugak....dah cuba letak macam2 krim...losyen...minyak.....sebab nk kembalikan tumit asal mcm dulu2....tapi macam degil jek...tetap tade perubahan....sedeh tauuu ;(


Ade la jugak mengadu dengan inchik hasbie....penat jek bile ngadu jek mesti dia ckp...sapu losyen jek laaa....tak pong taruk krim tuk kulit kering tuh....bla blaaa blaaa....ouhhh....ai xselesa bila kulit2 kering tuh begeser2 dengan selimut or cadar bile time nk tido....eeee...ngiluuuuuu uolsss!!!

nk geser kaki dengan somi sambil nk manje2 pon rase xde keyakinan...huhhhh...cemanae nk buek tuhhh???
ade la goggle carik info kenapa tumit jadik merekah....memula ai bajet tumit ai jadik cenggini adelah sebab berat badan...haiyooooo....agaknye tumit dah tak mampu nk tanggung berat badan tuan dia...tu yg pecah2....haishhhhh...kesiannn ;P

tp bile dah gugel tuh, tade plak dia ckp berat badan adelah punca tumit merekah...ouhh...selamat laaaa kann..ini bermakne ai tade la berat pong...kahkahhh ;P
ni ai nk share ngan uols kot2 ade yg bermasaklah macam ai ni... ;)

Antara penyebab tumit kaki merekah ialah

a)   Kulit kaki yang kering
b)   Berdiri terlalu lama
c)   Kasut yang tidak sesuai (Yang terbuka di belakang)
d)   Memakai sandal
e)   Menghidapi Penyakit Kulit


Antaranya ialah
                  *bile bace ni rase ngeri plak...perlu ke sental dgn batu pengasah pisau...huhuuu
                 *yg ni mungkin bulih dicube..hehehe
                *rumah mak xde rumput nokss...xpun boleh jek beli rumput tiruan tuh kann...hahaha
                *if bawang putih tak menjadik...try bawang merah pulak...hihiii
  • Boleh juga menyapukan tumit kaki yang pecah dengan campuran gambir dengan air ataupun disapu dengan minyak lebihan mengoreng ikan. Hendaklah di amalkan selalu supaya menanpakkan hasilnya.
               *bab sapu minyak lebihan mengoreng ikan tuh xleh tahan nk gelak...hahahaha ;P
  • Ambil sebiji limau purut, kemudian hiris dan gosokkan di tapak kaki setiap pagi sebelum mandi. Amalkan petua ini dengan konsisten, kulit anda pasti tidak merekah lagi

Kematu di Tumit Kaki

  • Campurkan sebiji buah belimbing buluh dengan air limau nipis. Sapukan pada tempat yang kematu dan pecah-pecah.
  • Sapukan sedikit ubat gigi. Biarkan selama lima minit. Kemudian basuh seperti biasa dengan sabun dan air biasa.
Sumber dari sini



1 comment:

haszR said...

Wah..tq for the tips!
Dulu dok sapu dgn cream kat guardian tu je..
tapi sejak 3 thn kebelakangan ni langsung xde rase tumit pecah..lepas amalkam ESP ;). Kulit bertambah halus mulus

Lawatlah blog saya ye 😊
www.coretansihatsaya.blogspot.com