Dec 19, 2011

Rahsia disebalik nama ^ ^

"Dalam rancangan Tanyalah Ustaz TV9, Ustaz Sharhan Shafie pengamal perubatan Islam menyatakan nama² berikut merupakan antara nama² anak Jin.. walaupun maknanya bagus.. kerana nama² ini boleh mendatangkan penyakit misteri.. 
 
1. Balqis
2. Qistina/Kistina
 3. Najwa
 4. Zakuan/Zaquan
5. Batrisya
6. Erisya 
 
Jadi janganlah sesekali mengambil nama² diatas untuk nama anak² kita. PERINGATAN dari Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka² yang bernama yang sedemikian TIDAK perlu untuk MENUKARKAN nama tetapi perlu menukar PANGGGILAN kepada yang lain.. sbgi contoh klu SITI NAJWA.. dari dipanggil Najwa ditukarkan kepada SITI   ^ ^
#dikopipes dari sini
 
Errrkkkk!!!
Nasib takde dalam senarai nama anak ai.....hmm...memilih nama untuk anak ni memang laaa diakui bukan senang....jangan ingat nk sedap didengar jek...maksud disebalik nama tuh nk kene amek kira kann....dolu2 mase preggykan sikecik...ai memang dah carik siap2 nama tuk baby dalam perut....siap sedia dua nama tuk gurl n boy....last2 kua baby gurl....bila dah tahu jantina baby tuh memang dok panggil name tuh jek walopon baby belom kua.....name lagi satu tuh tggu sampai baby boy kua lepas ni pon still bulih guna...tetap jugak ada makna yg baik2.....sebabgai ibubapa ni sudah tentu kita inginkan yg terbaik untuk anak2....so nk kene amek kira dr awal lg....lagi2 bab2 nama...sebab ianya juga ibarat mcm doa...baik maksudnye...maka baik lah jadiknye....moga2 semua panggilan tuk anak2 kita yg digunakan seharian menjadi doa yg terbaik buat mereka ;)

2 comments:

hajarus said...

xsangka plk... sebab tengok bagus2 name tu... tq share... :D

myle@my said...

hajar:
itu la kann...
lgpun nama2 tu tersenarai jugak dalam nama2 pilihan terbaik dalam islam....
apeapepon...kite sbg ibubapa harus tentukan yg terbaik untuk anak2...sharing is caring...hehehe ;)