Dec 27, 2011

Kita Hanya Mampu Merancang ;)

Tapi Tuhan yang menentukan segala!!!
Harus kuat terima ujian...perlu tabah hadapi dugaan.....redha itu penawar segala kesakitan....setiap yg berlaku ada hikmah dariNYA!!!

Semalam ai ada terbaca post dekat wall sorang kawan....tentang kematian seseorang yg dikenali.....kawan sekolah beliau kalo ai tak silap.....meninggal selepas melahirkan baby melalui kaedah vacuum.....bila baca komen2 dari kawan2 lain...serta detail kejadian yg berlaku...ia buat ai rase takut plak....mahu berkongsi cerita disini bukan untuk menakutkan bakal2 ibu yg tengah tunggu masa nk bersalin...akan tetapi sebagai langkah untuk melontarkan pandangan serta pendapat ai sendiri tentang permasalahan mengenai komplikasi proses kelahiran macam hamba Allah ni...Al~fatihah untuk beliau...semoga suami dan keluarga beliau tabah hadapi dugaan ni.


kelahiran melalui kaedah vacuum ni biasanya dilakukan apabila si ibu tidak dapat meneruskan proses kelahiran secara normal...sama ada bukaan tidak berlaku dengan baik sedangkan kepala bayi sudah hampir kelihatan akan tetapi si ibu sudah kehabisan daya untuk proses meneran...biasanya dokter akan amek langkah dengan melakukan kaedah vacuum ni....itu apa yg aku tahu la kan...ermmm kalo uols nk detail...bulih gugel la erk...lagi tepat kot ;)


semasa proses kelahiran tersebut...bukaan jalan tidak berlaku secara normal....kaedah vacuum dilakukan bagi membantu proses tuk mengeluarkan bayi dari perut ibu....komplikasi berlaku apabila proses vacuum tersebut telah menyebabkan rahim si ibu terkeluar beserta dengan usus....akibat daripada kecuaian serta kelalaian pihak hospital.....mengikut maklumat yg dinyatakan...proses kelahiran berlaku di hospital swasta....kesian ibu yg melahirkan tu....mesti  sakit sangat hadapi saat2 melahirkan tu....akhirnya kes dirujuk ke sebuah hospital kerajaan berdekatan...pembedahan dilakukan bg memotong rahim serta usus yg terkeluar tu....namun akibat pendarahan yg tak terkawal si ibu akhirnya meninggal dunia akibat kehilangan banyak darah....sedih sgt...ai rase ngeri pon ada bila dgr citer macam ni....Nauzubillah.

 


Begini la proses kelahiran melalui kaedah vacuum dilakukan.....alat tersebut dilekatkan pada kepala bayi yg hampir keluar dari rahim ibu....kesianyeee dekat bayi tu kan..... baby kan lembut lg....sakit ke baby tu nanti erk???



kesan dr alat tersebut pada kepala bayi....ouhhh...dasyatnyeee...tak sanggup lah macamni....ai rase, jika ai berada dalam situasi begini...ai prefer tuk di operate lagi kot...bia la ai yg tanggung sakit...asal baby tak rase sakit....bayangkan, sembilan bulan lamanye menunggu....kandungan dijaga serapi mungkin...minum susu....amek vitamin bermacam2 jenis sebab nk pastikan baby membesar dengan sihat dan sempurna...setiap hari kandungan dibelai...saat menikmati pergerakan sikecil membuatkan kita rase tak sabar nk tggu saat kelahirannya...sudah pasti kita mahukan yg terbaik sehingga sanggup berhabis duit melabur untuk bersalin di pusat perubatan yg terbaik....dengan harapan dokter dan nurse memberikan khidmat setimpal dengan bayaran yg diberikan....namun, sape tahu akhirnya impian hanya tinggal menjadi sebuah kenangan pahit....mungkin ini sudah tersurat untuk mereka....semoga roh beliau dicucuri rahmat...dan marilah sama2 kita berdoa semoga bayi beliau selamat....mengikut maklumat, bayi beliau kritikal dan masih warded....doakan yg terbaik untuknya.



Semoga dipermudahkan segala urusan kita didunia....Terima kasih Tuhan kerana masih memberikan aku peluang untuk menikmati betapa indahnya bila selamat melhirkan seorang bidadari yg paling comel....semoga terus diberikan keberkatan serta kesihatan buat kami.....amin.


nyawa saya!!!

1 comment:

Julie M Gumpil said...

Hi, Thanks untuk info ni.. Jom tukar2 blog... bolg i: http://health-wellness-nature.blogspot.com/