Dec 12, 2011

Gerhana bulan

Gerhana bulan wujud apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. Kejadian ini cuma boleh berlaku ketika bulan purnama, dan apabila matahari, bumi dan bulan terjajar pada satu barisan yang sama, atau sangat-sangat hampir. Jenis dan panjang suatu gerhana bulan bergantung pada kedudukan bulan yang relatif kepada nod orbitnya.


lambat betol nk bulih hapdet pasal neh....takpe lahhh....alang2 dah berlapuk dlm neh..baik upload sajok..hehhee ;)
ekceli 10dec 2011 harituh weols sume tahu kan yg bulan gerhana.....so ai dengan beria2 mengajak inchik hasbie nk pegi menyaksikan gerhana bulan tuh dekat tepi laut aka Queensbay ;)

so, lepas jek solat maghrib weols gerak turun dr kayangan....pegi ke tepi laut....sampai2 jek memang sgt terkesima oke....bukan sebab bulih lihat bulan...tapi terkedu melihat betapa ramainye makhluk Tuhan dimuka bumi neh....ramai sgt orang dekat sana sampai nk dapat parking memang menderita yg amat....sampai dah frust pon sebenarnye..hihii...tp nasib memang baik...dekat2 nk balik dah tetibe dapat ruang parking....huhuuu....hepiiiii ;)

mase tuh awal lg kot....dekat kol semilan kalo tak silap....so tak nampak sgt lagi rupa bulan tuh gerhana.....ai nampak mcm biase jek...cerah jek bulan malam tuh....so inchik hasbie ajak pegi makan dulu...alang2 dah dok sana..weosl terjah "sampan ikan bakor".....perut mcm kenyang pulak....so tak oder pon ikan bakor...just oder steamboat jek...tuh pong tak kehabesan...sesaje makan2 sambil tggu bulan gerhana....sekali tunggu punye tggu...takde nampak pong.....frusttt... ;(
last2 weols just pusing2 jek amek angen....then terus balik umah sebab sikecik sudah ketiduran....suke sgt tau...masuk2 car jek terus mate lalok tak hengat.....agak2 kalo dia susah nk tido kan....bawak jek masuk car...memang konpem terus lena budak kecit neh....ouhh....neh gamba gerhana bulan malam tuh...patut la ai tggu nk tgok tak nampak2....rata2 yg dok menunggu ckp...kul 12am plusplus barulah nampak jelas rupa gerhana bulan tuh.....so memang tak berkesempatan nk menyaksikan saat2 bulan gerhana....seingat ai, penah tgok dolu2...mase tuh ai sekolah rendah lagi kot....time tuh sanggup jugak tak tido sebab nk tgok bulan....dekat kampong memang bessss....dok depan rumah jek..pandang langit...terus nampak bulan bintang...hmmmm.....rinduuuuu ;P

No comments: