Dec 6, 2011

6Dec 2010 ;)

Tajuk tuh bukan salah type yea....ai saje flashback tarikh mase besalinkan sikechik yg dah genap setahun umo dia harini....sekejap jek mase berlalu....rasenye mcm baru semalam ai warded and masuk OT tuk keluarkan dia dr tummy ai....bila igt balik saat2 bahagia tuh buat ai rase tak sabar nk mengandung lagik...hahaha...dushhdushhhdushhhh!!!!
sempena umo setahun budak neh..ai nk review sikit detik2 mase nk bersalin dulu....pengalaman pertama kali bersalin....walopon tak sempat rase macmana rasa sakitnye bersalin yg sebenar...hukhukkk!!!

ai warded 5hb Dec 2010...ekceli ni hanya tarikh appoiment dengan pakar masa kandungan ai ade masalah...baby songsang mase tuh...doc ckp ai tak boleh bersalin secara normal....disebabkan ai datang lambat mase appoiment hari tuh, doc putuskan yg ai kene warded harituh jugak...urgent sebab kandungan dah masuk 38minggu...mase tuh ai rase baby belom cukup 9bulan lg, 8bulan ++ kot...tapi disebabkan takut terjadi ape2 yg tak baik...ai ngan inchik hasbie decide tuk terima jek suggestion doc tuk operate secepat mungkin...mase ai sampai hospital tuk appoiment tuh ekceli dah habes waktu temujanji and doc ckp list tuk tempah dewan bedah diorg dah hantar ke unit operasi....secara tak lansung kes ai jadik special plak...kire takyah tempah2 dewan and tggu giliran...warded jek petang tuh, pagi besok terus masuk OT....dan ia buat ai rase agak selesa kerana hari tersebut cuma ada dua kes saje dekat bahagian OT...kes ai and satu kes keguguran kot kalo tak silap....so kiranya doc akan lebih fokus and teliti dalam menjalankan pembedahan tersebut...sebab takde patient lain yg terlibat....satu rahmat lagi Tuhan bg untuk ai tika tuh ...Alhamdulillah ;)
  dalam tummy mase usia 7bulan...sweet sgt ;)

mase nk warded tuh mcm biase lah ...ai kene lalui proses sedut2 darah....buat CTG bagai plus isi segala maknenek borang2 berkaitan, sebelom ni pon ai dah penah warded...mase usia kandungan 7bulan gara2 Bells palsy..1st time mengandung memang banyak dugaan yg ai lalui...lepas satu..satu ujian datang...tapi mase nk bersalinkan budak ni...rase mcm segala urusan dipermudahakan olehNYA...takde ape2 masalh pon...mungkin itu rahmat yg DIA bg untuk ai...dr start warded sampai keluar ward...semua lancar...nasib baik doc yg handle ai mase tuh adik kawan ai mase sekolah dulu....so takde rase mcm skema sgt kan...rase mcm kawan2 jek...hihiii...mase tuh inchik hasbie temankan ai naik ward dekat tingkat 3....lame jugak nk kene menunggu sebab katil full....jenuh nk tggu patient check out dr ward sebab takde katil kosong....mase menunggu tuh, ai tgok laa ibu2 yg dah selamat melahirkan tengah dok susukan anak masing2....rase tak sabar sgt mase tuh...walopon dalam hati terselit sedikit rase takut....yea lahh...mcm2 terbayang dalam kepala ni....nasib baik inchik hasbie banyak bg semangat....dr keluar bilik doc sampai laa hantar ai dekat ward...tangan dia tak lepas gengam tangan ai....sambil gosok2 bahu and ciom dahi ai...ia buat ai rase tenang dan perasaan takut tu tak menghantui sgt diri ai....mase memule doc ckp ai nk kene operate...weols masing2 berpandangan....seluruh badan ai dah seram sejuk secara tetibe...nampak muka inchik hasbie pon mcm cuak sgt....namun bila fikirkan rase tak sabar nk bertemu sikecil...hati masing2 berbunga riang...terus hilang rase takut tuh...hehehe ;)

makanye..malam tuh bermalam la ai dekat dalam ward dengan penuh rase dok bergolak dalam jiwa....kol n sms tak penah putus sampai laa inchik hasbie pakse suruh ai tido...sebab esok nk kene bangun pepagi lagi....sebelom ai tido tuh ade nurse datang and inform dekat ai pasal ai kene berpuasa stat dr kol 12am....takbleh makan or minum sebab besok nk operate.....so ai pon faham laaa apa yg nurse tuh bgtau....so berpuasa la ai dalam tidur....dengan seteguk air mineral jek ai terus lena...sedar2 jek alarm bebunyik kol 5.30am....kene bangun mandi pagi2 sebab kol 8am ai dah nk kene masuk bilik bedah....bangun lah ai terkedek2 turun dr katil yg agak tinggi jugak mase tuh...tapi ai redho tak mintak misi turunkan sikit sebaliknye gigih memanjat and turun dr katil tuh....ai dok katil belah tepi dekat dengan tingkap....time tuh dah ada banyak katil kosong...ward pon mcm lengang sikit....lepas mandi ai pegi solat subuh dekat surau...jauh surau tuh dr katil ai...gigih lah ai menapak kesana terkedek2 jugak mcm itek pulang petang...hihiii...lepas tuh ade nurse bawak ai pegi bilik khas...dekat bilik tuh ade lg sorang nurse tolong baung bulu roma ai dekat perut....yg lain2 sudah dioperasi dr rumah...hahaha...malunye bile nurse tuh kate perut ai banyak bulu..huhuuuhuuuu....dah memang ai jenis bebulu....sume tempat pon ade bulusssssssssssssss....ekekeke ;P

lepas proses tuh selesai...ade plak satu proses lain....ai kene baring atas katil tanpa diberitahu apa yg depa nk buat dekat ai....dengan tangan yg berjarum dua2 belah....ai dok nanti rase apa yg depa nk buat...sekali rase mcm nk tercabut nyawa....rupenyer nurse tuh pasang tiub salur kencing...memang dasat laaa sakitnyeeeee...huhuuuu....memule ai boleh tahan lagi bejalan balik ke katil....serba tak kene plak time tuh....nk kate sakit...mcm tak sakit...ade rase nk terkenc*** bercampo ngan rase nk terber*** hohhhhh...memang dasatttt sgt2...sebab tak tahan sgt ai baring jek...dah la nk kene panjat katil tinggi....dengan tiub lagi kiri kanan....bag air lagi...atas bawah...huhhhh....seksaaaaaaaaaa.....nk nanges mcm malu pulak....last2 ai kol inchik hasbie...tanye dia dekat mane...lame lg ke nk sampai....dia plak dah dengar sore ai mcm nk nanges terus kalut....sebab katenye dalam 30minit lg kot baru sampai...huhuuuu....time tuh laju jek ai mate kua tak tertahan dah....tetibe rase nk terkencing...laju jek bangun nk pegi toilet...padahal kalo kencing pon bukan air tuh kene katil pon....sebab rase tak besss...ai mintak nurse bukakkan wayar air tuh....sebab ai nk pegi toilet.......lame laaa dok temenung dlam tuh...rase mcm nk bukak jek tiub salur kencing tuh....tp bila pikir nt kalo cabut...rase tak sanggup nk tahan nurse tuh pasang balik....hukhukkk!!!!menderitaaaaaaaa....sgt time tuh...ai dok lam toilet sampai laaa ade nurse panggil name ai...rupenyer depa dah siap bawak baju nk masuk bilik OT....lalu ai pon tukar baju and baring atas troli yg nk sorong ai masuk dewan bedah tuh...pakai cap segala....rase sedih sebab inchik hasbie tak jugak sampai2...last2 ai just meset jek dia..mintak ampun segala...halalkan makan minum....sambil meset sambil nanges...nasib tak tinggalkan wasiat suh carikkan mak tiri tuk anak ai kalo terjadik ape2 dekat ai...hehehe ;P

ai masuk bilik OT dalam kol 9am kot....inchik hasbie and mak abah naik ward mase nurse dah tolak ai masuk dewan...so memang tak sempat jumpe....sedih sgt mase tuh....mase dua orang nurse tolak troli tuh ai pejam mate jek....mulut memang tak lepas baca ayat Quran...surah2 yg ai ingat....memang tak igt ape2 dah time tuh....mase operation, ai mintak dibius separuh jek...dari pinggang ke kaki....proses nk cucuk epidural dekat tulang belakang sampai amek 6 or 8 injection....diorg suh ai peluk bantal sambil membongkok kan badan ke depan....susah jugak sebab perut memboyot time tuh....oh yaa...mas edok lam ward kan...si kecit tuh mmg diam jek...tak aktif mcm malam last dekat rumah sebelom ai warded tuh....aktif sampai ai sakit and nanges2 dia dok menegang dekat dalam....sampai satu saat dia diam tak gerak and buat ai ngan inchik hasbie risao...lame jugak dia diam tak gerak....last2 ai minum ai sejuk baru lah dia menendang balik...mungkin tertido mase dok cube berpusing dlaam tummy....hihiii...mase dok dalam dewan bedah tuh memang tak gerak laaa...dengan ai sekali beku...sejuk yg amat sampai bibir ai terketar2 mengigil badan menahan sejuk....mase doc ngan misi2 dok kalut prepare tuk operate tuh...ade nurse tgok tangan ai dah jadi merah and membengkak...memang sakit tgn belah kanan tuh kesan dr proses pengambilan sampel darah mase nk warded tuh....nurse tuh bukak jarum tu and tukar tempat baru....bersalin operate ni memang seksa bg ai yg jenis takut jarum ni....memang kene telan jek rase sakit tusukkan jarum2 yg betalu2....huhhhuuu....bila dah selesai proses injection utk epidural tuh....baru lah rase sakit kesan pemasangan tiub salur kencing tuh hilang....ai pon dah tak rase ape2 mase doc toreh perut ai tuk keluarkan baby....cume rase mcm org dok tekan2 and tolak2 badan kite jek....

Then, mase doc tarik keluar baby dr dalam perut tuh ai dapat rase....terus dengar suara nyaring si kecik tuh menanges...bingit satu dewan....mase tuh otometik air mate ai kua sampai nurse dekat sebelah ai tanye ai...kenape ai menanges...ai sakit ke....tp ai tak jawab pon...sebab memang tak mampu nk brkata2...gigi atas bawah dok belaga2 ksejukan....mase tuh baru ai rase betul2 sangat bahagia...saat2 pertamakali dengar suara bayi sendiri menanges...terus kua air mata..sebab gembira sgt...mase tu jugak nurse ckp yg lepas ni jika baby ok and tiada masalah dia akan tunjukkan baby ai and akan suh ai teka baby boy or girl....tapi ai tggu lame sgt...diorg tak tunjuk2 pon baby ai...dalam kepala ni mula la dok pikir yg bukan2...padahal sebelom tuh memang dah scan semua anggota badan baby mase dalam kandungan...tp biase lah..anasir2 jahat sentiasa menghasut emosi ibu2 bersalin ni.....sampai buat ai rase takut nk hadapi saat2 berdepan dengan anak sendiri...takut tak mampu nk hadapi sebarang kemungkinan...nauzubillah....tapi alhamdulillah...semua sempurna..ai jek yg rase lame kot...padahal proses pembedahan tuh cume 20minit jek pong....kol 9am masuk..9.20 dah boleh klua OT....nurse tunjuk baby dekat ai...sambil bgtau yg baby ai kaler pink....ai nampak nurse balut dia dlam kain kaler hijao...kain sepital punyer....nurse tunjuk jantina baby and suh ai teka....laju jek ai jwb baby girl....rase mcm hapy nk senyum sampai telinga...hehehe....lagi2 saat nurse letak sikecik atas dada ai...wahhh...kagum sangat tgok dia menetek....kua2 jek dah pandai...tanpe perlu diajar2 pon....dan baby ai adelah sgt kuat menyusu...bersungguh2 dok menghisap...padahal susu bukan kua pon....kesian ;(

ada insan bahagia disebalik kaca itu...hehehe ;)
Bermula lah episod ai sebagai seorang ibu...kua2 dewan jek sume pakat dok menunggu....dan mase tuh ai adelah tak rase sakit pon besalin....rase mcm wahhhh....syokk laaa kalo mcmni....taun depan pon boleh try lg sekali...hihii....mase nurse panggil waris masuk...inchik hasbie jek masuk jumpe ai...sebab waktu melawat kol 12pm...parents tggu kat lua jek....inchik hasbie masuk terus tanye ai oke ke?and terus angkat anak dia...sambil ciom pipi sikecik....lalu terus diazan dan diiqamatkan....syahdu jek mendengarnye.....lepas tuh ai disorong balik ke katil dalam ward....diaorg angkat ai n letak atas katil...mase tuh kesan ubat masih terase....kaki kebas dah mcm orang lumpuh pon ade....ai tido tanpa bantal sebab takut darah naik ke kepala...nanti takut ai termuntah kesan dr ubat bius tuh....nurse amek baby ai tuk mandikan dia....ai sgt tidak sabar nk peluk anak ai time tuh....tapi tak mampu...hanya mampu tgok dr jauh jek....nurse suh ai tido and rehat...tp ai tak rase penat pon...ape lagi mengantuk....sebab sgt teruje nk tatap muka anak sendiri....cume yg ai rase time tuh hanyelah...haussss....yeaaa ai sgt haussss...sehinggakan nampak air mineral dekat sebelah pon terliur macam nampak keepseee....hihiii...namun kene tahan dulu, sebabnye hanye selepas 6jam baru laa ai boleh minum....makan jauh sekali lorrr....terus rase menyesal, kenape laa ai tak teguk jek sebotol mineral tuh semalam...eeeeeeeeeee ;P

Selepas 6jam berlalu...maka ai pon dapat laa membasahkan tekak dengan air mineral yg mengoda2 suh ai telan dia....dan selain itu....bermula jugak babak2 seksa dalam hidup ai....kesan ubat dah hilang power....baru lah ai terase kesan luka operate tu...sakit sgt....tapi setiap kali pandang muka anak jek...sakit terus hilang.....itulah penawar kesakitan ai sampai ke hari ni....dah setahun berlalu....tp sakit tu masih lagi ade....tak boleh keje berat2 sgt....garis melintang disitu menceritakan segalanya....dari perut cantik takde strecthmark....terus dapat parut sketul....huhhhh!!!!

2 comments:

purple_lav said...

pergh....mencabar sungguh u masa bersalin ye..tak pe tak pe besar pengorbanannya seorang ibu ketika melahirkan seorang umat ni.

mie, sapo doktor hok satu sekolah tu? saya kenal ko? huh, bangga ada saing jadi doktor deh.

myle@my said...

hmmm....memang mencabar sgt...tuh tak story lg episode lepas besalin mase dlam ward...lg mencabar tau...huhuuu ;P

dokter tuh org kg awk laa...
adik mek la...lupe plak name dia..hihiii...mude2 dah jadik dokter...hebakkkk sungguh ore geme neh ;)