Nov 9, 2011

Cerita Raya:Balik kampung terserempak dengan gajah ;P

Sangat menakutkan hokeh perjalanan balik kampong weols raye aritu.....# inchik hasbie laaa, nak sgt balik hari sabtu kan...dah elok2 plan nk balik petang jemaat tetibe kensel plak....tak larat katenyeee ;P sekali balik kampong dah terserempak dengan cik2 elly yg comel2 ni....kalo mase terserempak tuh diorang elok dok posing tepi2 jalan takpe la jugak....ini, siap blok weols punye car, sampai jamm kete panjang mcm keteapi pulak....huhhhh!!!!



Lebih kurang begini laa situasi cik elly tuh memblok kete weols.....#wahhh...gigih ai gugel carik pic nk tunjuk gajah dekat uols...hihiii....pinjam gamba yea empunye ;) #senyumsimpol penuh sucimurni ;) ....okeh sambung cerite mengscarykan tuh....weols gerak dari rumah sudah agak lewat jugak walopon sebelom tido semalam tu dah diskas nk gerak lepas subuh....sekali bila sambung tido lepas smayang, bukak mate jek ai nampak inchik hasbie dok tergolek jugak sbelah anak dara diye....ingatkan lepas bangun solat td bajet dia kejut ai balik...sekali ngan dia jugak join tido...adehhhh....last2 geraknye dalam kol 10.10am jugak...agak tengahari laaa kannn.....weols stop jugak dekat hentian Perah, salin nappy budak gumuks neh....pastu sambung perjalanan semula....dengan hati gumbira dok pokpetpokpet borak2 tetibe sampai dekat jalan gerik selepas Tasik Banding sedikit jek...tetibe kete depan break mengejut.....ai pulak tetibe...eh..ehhh....terkedepan siket sambil pelok budak kichik tuh....memule tak perasan ape bende dekat depan...cume mulut jek laju dok maki orang depan....sebab break mengejut nasib baek laki aku tererr....sekali kooo....aku nampak belalai melioklentok dari depan....terus darah gemuruh datang....parkinsen mula menyerang.....yg keluar dari mulut cume "Allahuakbar".....sebab dah panik sgt....memang ai tak penah jumpa gajah sepanjang dok travel balik kampong sebelom2 ni....selama ni pon penah tgok gajah cume dekat zoo.....dalam hati terasa sangat takut....kereta weols cume kereta ketiga dari depan....maksudnye ade dua buah lagi kereta dekat depan yg sgt rapat dengan gajah tuh....kalo tak silap vios ngan Honda kot.....



Dekat2 situ memang dah ada signboard area gajah liar melintas.....tapi memandangkan sudah bertahun ai dok travel kot jalan tu tak penah2 jumpe gajah....memang tak penah mimpi laa akan terserempak mereka dengan situasi yang menakutkan sebegitu.....if terjumpe setakat gajah2 tuh dok posing2 kot tepi2 jalan tuh buleh jugak laa ai says hello sambil tunjuk2 dekat Qaleesya....look elephant sayang!!!! sambil amek kamera snap2 picca...huhuuuu.... bila dah jadi macamni....memang ai panik plus kalut tak hengat hape dah....sambil melaungkan takbir....mulut tak lepas baca ayat2 Qursi sambil peluk anak....ai suruh inchik hasbie patah balik bila nampak gajah tu tengah mengamok....sebab nampak dia hempas2 belalai dia dekat kerete depan...sambil mengeluarkan bunyi....pssstttt...srettttt!!!!!!siap tolak2 kerete honda tu kebelakang.....terpaksa la orang dekat dalam kete tu reverse kete tu jauh kebelakang...sekali nampak gajah tu menghala ke arah kete weols.....memang aku nanges dah time tuh...sebab dah terbayang dalam kepala kete kecik cinonet weols neh kene tolak2 ngan gajah tuh....bila ai suruh inchik hasbie patah balik.....dia still undercontroll walopon sedikit panik....mane tak panik wehhhh...gajah lagi besar dari kete weols....mase gajah tuh dah dekat gile dengan kete weols....inchik hasbie reverse sedikit ke belakang.....syukur sgt bila gajah tuh patah balik kedepan....belakang weols memang dah beratur panjang laaa kete....mase gajah tuh patah balik kedepan inchik hasbie tibe2 ckp nk pecut kete laju2 and pegi depan terus...sebab gajahnye bukan seekor...tapi berdua....besar2 gabak pulak tuh....besar gajah....dah memang pon gajah kannn....memula aku mcm tak yakin sgt.....sebab perasaan takut dah menguasai segenap pelusuk jiwa kentaless neh....hehehe....mase tuh memang tawakal lahhh....if berlaku hape2 dekat depan...andai kate kete weols yg cinonet neh kene tolak dengan gajah tuh sambil menjadi tontonan orang ramai.....memang nasib lah....mereka sure hanya mampu melihat tanpa dapat membantu ape2.....mesti dah heboh dekat youtube video nyer...tapi tuanye entah ade ke tidak lagi....nauzubillahhhh...hahaha...tetibe kannn...mane tauuu ;P


Akhirnye inchik hasbie nekad, pecut jugak kete weols melepasi gajah tuh....dalam jarak yg agak dekat jugak laaa.....aku rase if gajah tuh pusing and hulur jek belalai dia nyaris kene kete weols.....tapi berbekalkan keberanian serta kekentalan jiwa supermenku....wahhhh....tibetibeee...hehehe...akhirnye weols bebas dari kurungan gajah2 tuh....mase inchik hasbie pecut kete weols time tu, dekat depan ade bas dan deretan kereta yg panjang...mesti orang2 dalam kete tu dok tertanye2...nape laaa dekat dalam hutan pon jalan bulih jammm...kannnn, dan aku pulak, memang tutup mate sambil menantikan apa yg bakal berlaku...Alhamdulillah...akhirnye weols selamat dr serangan gajah liar tu.....time tu aku memang dah riau....air mate berguguran sebab dah takut sgt....sambil pejam mate, sambil peluk anak, tangan sebelah lagi peluk lengan inchik hasbie, tanda memohon perlindungan....sekali bukak mate jek, dah lepas kedepan meninggalkan deretan kereta yg ambil giliran berdepan dengan gajah2 tu pulak.....macamne laaa agaknye kesudahan drama gajah2 tuh balik beraya....peliknye, bila dah lepas dr gajah2 tuh aku meraung nanges yg tahap kuat punye...sebab sebeom tu nanges sambil tahan2 takut gajah tuh dengar...hahaha...gileee ;P mungkin nk melepaskan tekanan perasaan.....malu pulak dekat inchik hasbie....Qaleesya pon pandang ibu diye dengan perasaan yg aneh2 sambil lentok2 dekat dada....agaknye mesti diye dok tertanye2...kenape la ibu haku neh....hihiii ;P


siyesss wehhh...ai takut sgt mase jumpe diorg neh.....harap2 lepas ni tak jumpe lagi lahhh.....kalo setakat gajah dekat zoo tu...bulih laa ai bereksen depan anak sambil tunjuk2 gajah segalabagai....tapi dengan gajah liar neh......sorry to says hello hokehhh.....lebeh baik pecutttt lari jek lajuuulajuuuuu...huhuuuu ;p #sekian cerite kene serang gajah dari ai ;)

No comments: