Aug 16, 2011

Qaleesya 8bulan ;)

Alahai dah 8bulan pon anak ibu ni....dah besar kan awak ni...patut laaa makin banyak peel baru keluar....ekceli 6hb August baru ni ngam2 umo awak 8bulan ...cumenye ibu tak berkesempatan nk update ontime pasal awak....sebabnye bile on lappy jek awak pon sebok nk online sama...dok berebut dengan ibu nk tekan pad ni...hihii...macam2 la awak ni kan....pastu bila ibu online sambil riba awak, mula laa tangan awak sebok dok ketuk2 keypad...sebab nk tiru ibu...sebab tu nk kene tunggu awak lena dulu baru ibu bleh online dengan aman...hehehe ;)


Kalo dulu mase ibu ngandongkan awak...mase usia kandungan 8bulan sepatutnye awak dah boleh keluar...sebab mase week ke 37 tu dokter kate ibu kene operate urgent sebab kedudukan awak songsang....ibu tanye doc, takpe ke operate awal sebab awak belom cukup 9bulan lagi...kate doc tu, nanti doc akan bagi suntikkan untuk matangkan paru2 awak...lepas tu boleh operate tuk keluarkan awak dr tummy ibu....mase tu ibu buntu...sebab sepatutnye hari tersebut ibu just attend appoiment ngan doc to makesure betul ke kedudukan awak songsang....tup2 bila doc scan then dia dah sure awak betul2 songsang terus doc kate ibu kene operate pagi keesokkan hari tu jugak...ibu terus nanges depan doc tu..sebab dah buntu sangat fikirkan keselamatan awak dekat dalam...mase tu maklong temankan ibu pegi hospital....doc tu bg ibu masa untuk diskas dengan papa awak yg ketika tu tengah kerja dekat penang...mase tu ibu dekat kampong....jauhnye papa nk kene rushing balik kalo ibu betul2 kene operate time tu...last2 maklong ngan papa decide suh doc bg mase lagi seminggu sebab nk tunggu awak still berpusing lagi ke tak....

Sampai hati mase ibu bgtau doc ibu nk pospon dl tarikh operate tu seminggu je lg...doc tu boleh ckp ngan ibu....tindakan ibu boleh membahayakan nyawa awak....terus hati ibu gundah gulana memikirkan keselamatan awak....ibu berdoa pada Tuhan moga2 awak masih boleh berpusing sepeti kedudukan asal mase ibu scan awak time ni...mase ni awak dah masuk 6bulan....ibu dah tahu jantina awak time ni....dah boleh nampak muka awak....memang tepat sangkaan ibu...muke awak sebijik kopipes muka papa....dagu jek ikut ibu...ibu tertanye2 jugak kenapa kedudukan awak boleh berubah...kenapa awak boleh songsang....menurut kate doc, kemungkinan ibu tak sengaja terduduk dengan kuat ataupon sebab awak aktif sgt....tapi awak memang sgt aktif mase dalam perut ibu....sangat kuat menendang....hihiii....alahai anak ibu ni....mase mengandungkan awak...banyak sangat dugaan yg kita lalui....Tuhan betul2 menguji ibu....tapi ibu tak pernah menyalahkan takdir....sebab kalau awak nk tahu Tuhan itu maha adil, Dia menduga setiap hambanye mengikut kemampuan.....




 Seminggu ibu tunggu awak berpusing...puas memujuk awak tau....tok abah siap buat majlis solat hajat dekat rumah mintak doa sambil buat air bacaan yasin suruh awak pusing balik kepada kedudukan asal....tokma pon cuba carik bidan buatkan minyak selusuh untuk ibu minum....sebab ibu kalau boleh memang nk bersalinkan awak secara normal....ibu tahu, awak cuba nk balik kepada kedudukan asal....sebab malam last awak kat dalam tummy ibu, ibu dapat rasa awak cuba nk berpusing....badan awak mengeras...siku lutut ngan belakang awak membonjolbonjol sampai ibu rase sakit sangat malam tu...nasib baik papa ada time tu....papa awak igtkan ibu dah nk bersalin malam tu jugak...yea laaa...badan awak mengeras mungkin awak cuba nk berpusing tapi ruang tummy ibu tak cukup lebar dgn size badan awak mase tu...mase badan awak mengeras ibu sgt takut...sebab awak dah tak gerak lagi....ibu sgt risao sampai nanges2....memikirkan keadaan awak....bila ibu gosok2 tummy awak memang diam, lame sangat....makin buat ibu risao.....last2 papa bg ibu minum air sejuk....lepas minum seteguk dua, baru rase awak tendang2...hihii...awak tekejut sebab tibe2 rase sejuk ehhh...ke awak tetido time tu, sebab tu awak mengeras....saje je awak ni tau...buat ibu risao....eeeee...gerammm....muahhhh..muahhhh ;*

Tapi...esok harinye ibu ngan papa attend lagi apoiment ngan doc dekat hospital....kali ni ibu ngan papa turun dr rumah dengan penuh harapan bila scan awak nanti...kedudukan awak dah kembali normal....tapi bila sampai sana, bila scan kedudukan awak still tak berubah....masih jugak kaki dibawah...mase tu ujan lebat...sebab bulan dec kan....ibu sampai hospital lambat....sebab rumah tokma ngan hospital tu jauh kan...lepas scan jek doc terus ckp ibu kene operate esok pagi....memang buat ibu ngan papa terkejut sgt....takut pon ada juga....gembira terselit disebalik rase takut tu....last2 ibu ngan papa setuju ngan keputusan doc...lagipun awak dah ngam2 genap 9bulan time tu....tak sabar nk tengok awak mase tu....eeee....ibu pon terus addmit ward hari tu jugak....dapat katil depan sekali....ade jiran2 yg dah pon selamat besalin...bahagia jek dapat peluk baby sendiri...ibu plak cume mampu pandang mereka sambil dalam hati dok membayangkan hari esok awak dah pon ada dalam pelukan ibu....bahagia.... ^_^ 


nasib baik tak operate mase umo awak 8bulan....suntikkan nk matangkan paru2 tu, rupanye kawan sbelah katil ibu ckp mederita sakitnyeeee...huhhhh...selamat....cume ibu tak boleh lupe mase nurse pasang tube salur kencing tu jek....memang menderita yg amat....kalau la lepas ni adik2 awak pon kene operate jugak...mesti ibu pengsan dulu sebelom nurse pasang tube tu.....sakit sangat....tak sesakit mase doc operate tummy ibu mase nk keluarkan awak....comel jek awak mase 1st kite meet face to face...nurse tunjuk awak dekat ibu...nurse ckp dekat ibu "baby awak kaler pink" ....ibu dapat rase mase doc keluarkan awak dr tummy ibu....mase doc tarik awak keluar, ibu rase perut ibu kosong....nambak bayang2 dekat siling bilik bedah doc tu angkat awak....ibu dengan suara nyaring awak...pecah satu dewan bedah tu...kuat sangat...tiba2 jek air mata ibu menitis, sampai ada nurse tanye ibu...kenapa nanges??sakit ke???....ibu cume geleng2 jek...sebab tak boleh nk becakap....sebab badan ibu sejuk sgt mengigilgigil dekat dalam dewan bedah tu....mungkin nurse tu belom ade pengalaman bersalin lagi...bila sampai mase dia nanti ibu rase dia akan dapat jawapan utk soalan dia pada ibu tu....eeee ;)


 Rinduuunyeee nk peluk awak mase kecik2 macamni....eeeee....Alhamdulillah...awak selamat jugak....berat awak time lahir 3.2kg....sekarang ni dah masuk 9kg kot...nextweek checkup 8bulan...kene cucuk lg....harap2 tak demam laaa..nk raya ni...tak bess la kalo demam...bahagianye ibu ngan papa mase memula dapat jumpe awak real....selama semilan bulan tu asik dok tatap gamba awak yg itam putih tu.....sambil dok bayangkan kecomelan awak....hehehe.....cute sangat ^_^
mase besalinkan awak ibu tak rase pon sakit besalin...tak merasa pon cemane pengalaman nk push baby....semuanye rase senang....walopon ibu sebenarnya nk sgt merasa macamane rase sakit nk bersalin....ermmm...mungkin itu satu rahmat yg Tuhan bg dekat ibu...harap lepas ni ibu berpeluang merasa sakitnye bersalin....eeee ;)....bersalinkan awak sekejap jek...masuk dewan bedah kol 8.30am...kol 9.00am start operate..kol 9.20am dah boleh keluar dewan bedah...dah boleh peluk awak...tanpe rase sakit pon...cumenye lepas 6jam tu baru terase perit dekat tempa operate tu...sampai laaaa ke harini...masih tak hilang jugak....itu laaaa yg tak bess kalau bersalin operate ni....tapi takpe....ibu tetap bangga sebab dapat lahirkan awak ke dunia ni....terima kasih sebab hadir dalam hidup ibu ngan papa.....kami sayang sgt dekat awak Qaleesya  ;*
Sekarang awak dah nk masuk semilan bulan....mase umo 5bulan awak dah boleh meniarap....ngam2 umo 7bulan dah boleh heret dada awak....masuk 8bulan dah boleh merangkak plus bangun sambil berpaut dekat pool....tak sabar nk tunggu awak menapak lepas ni...lagi tak sabar dengar awak panggil ibuuu....ibuuuu....sekarang asik dok panggil mamamammaaa....papapaaaa....sebut laaa ibu pulak syg.....tp takpe...mybe sebutan tu susah sikit....ibu sabar tunggu awak panggil ibuuuu...sebut buuuubuuu....papa ckp suh tuka jek panggil mama...tapi ibu tanak...sebab ibu alergik sikit dengan pangilan "mama" ni....entahhhhh laaaa...tatauuuuuuuuu kenapeee...ade sape2 bulih tulung jawab tak????huhuuuuu ;P

No comments: