Jul 27, 2011

Resepi tokma

Akhirnya bejaya jugak misi mencari selera si manja....hihiii
ini budak kechik sgt demand bab makan2....sudah puas beli bemacam2 jenis nestum plus biskut segala....penat saje ibu bancuh....masuk jek mulut terus dikluakan balik...tak telan sikit pon....sudahnye ibu jugak yg mamam...nyummmnyummm!!!!sedap jugak....
tapi hari ni percubaan pertama hasil dari resepi mak....alhamdulillah...dia makan dengan beselera sekali....tak sabar2 mamam....sampai habes....suka rase hati ibu ni wahai anak....


Qaleesya da nk masuk lapan bulan...tapi still belom makan lagi...risao jugak memikirkan pasal ni...memula aku okey saje...dia tanak makan pon takpe laa...asal dia tak nanges kelaparan dan tetap kenyang dengan hanya bf...tapi lelame bile da nk masuk lapan bulan ni...risao plak takut bila da besar nanti takmo makan nasi pulak anak aku....kang jenuh nk berwestern bagai....huhuuuu....harap2 bukan hari ni jek la dia mamam bubur nasi ni...esok..lusa dan lepas2 ni...ibu harap kamu makan la yea wahai anak...bia cepat besar....nanti cepat dapat adik....hahaha... ;P

 ni resepi dari mak aku....resepi orang kampong  jek....mak aku ckp dulu2 sepuluh orang anak dia besar dengan bubur nasi ni je laaa...termasuk aku laaa yea....dah jenuh aku mencari plus mengugel resepi makanan bayi...last2 resepi mak jugak pilihan hati aku dan si manja....senang jek masak bubur ni...cume jenuh nk menunggu nasi tu jadi bubur...kang kalo biar n tinggal jek atas dapo....silap2 jadik arang bubur nasik anak aku...hehehe....
nk kongsi laa resepi ni dekat sini...eeeee ;)

Bahan2 yg sgt simple....
satu sudu beras di basuh
seketul lobak merah kalo suke boleh letak banyak2....Qaleesya suke kot carrot ni...eee letak ubi kentang pon boleh....nanti lepas ni boleh cuba kentang plak... ;P
10ekor ikan....ikan bilis daaaaaaaaaa....eeee

cara masak:
masak dulu lobak merah bia betul2 empuk....pastu masukkan beras yg sudah dibasuh tadi....masak sampai jadi bubur nasi....ikan bilis digoreng garing tanpa minyak...dan dikisar sampai jadi serbuk....masukkan serbuk bilis tersebut kedalam bubur nasi yg hampir2 masak....sejukkan seketika dan sedia untuk menjamu selera ;)


emmmmmmmm...nyummyyy!!!! sedapnyeee bubur ni Qaleesya suka la bu ;)


 tapi, nampak macam sedikit kasar kan.....takpe laaa...bia dia cepat belajar mengunyah....lagipun tadi nampak mcm laju jek dia makan....telan terus agaknye sebab sedap sangat...hehehe ;)....teringat dekat adik ipar aku dekat kampong...mase balik hari tu aku nampak dia bg anak dia makan nasi biasa yg kite2 orang dewasa ni makan....terkejut mak....bila aku tegur dia akap...anak dia da pandai makan nasi macamtu...haaaa....terus rase nk pitam....aku jadi takut laaa sebab usus bayi mana sesuai lagi makanan kasar macamtu kan...tapi yang aku nampak anak dia laju jek makan mcm biasa...pastu berak pon takde masalah....ermmmm....agaknye dah terbiasa sgt kot....hihiii...anak dia beza 24hari jek ngan Qaleesya....


 haaa...ni budak yg baru bertemu nasi....sgt hover makan...suka makan bubur ni yea sayang....nanti ibu masak lagi...kite try buat bubur lain plak lepas ni....sebab ibu nk buat research...bubur mane lagi awak suka....eeee ;)

alahhhhhh...ibu ni asik nk begambar jek....Qaleesya nk makan ni....cepat la buuuuu ;P


 oke...nah amek ni.....nyummmmnyummm!!!!!


Yeayyyy!!!!saye sudah pandai makan...sedap sangat bubur yg ibu masak ni.....nak lagi laaa buuuu ;)

2 comments:

adna^madhiha^ said...

ala2 comelnya pipi tembam dia..

myle@my said...

tenkiuu antie ;P