Jul 30, 2015

Ku Tak Reti sudahnyeee :p

 Assalamualaikummmm semuaaaa :)

Salam raya kosong2 yeaaa....hmmm....masih ade lagi ke yg sudi jengok ke tanah hamba ni, kering kontang sudah...setelah sekian lama berkubur di lautan sepi...hahaha...karam dipukul ombak rinduuuu...huhuuuuu . agaknyee mood nk berblog dah berlalu bagiku....faktor usia mungkin...ok itu fakta ;P

tapi entah kenapa harini telebeh rajin plok siap nk beredit sidebar plus layout bagai...ahaksss!!!
nak up gamba terkini laaa kennn..kot kot ade yg renduuuuu....agagagaaaa ;P

dah jakun plak rase nk add gadget dekat layout...padehel dulu kemain tererrrr...katenyee...muaheheheeee ;D sekali bila dah up gamba ku ...puas sudah ku tekan save...idok la menjadi sudahnyeee...ku memang tak reti dahhh oiiii....last2 stresss menguasai diri....



jadinyeee kutepek disini saje buat tatapan muuuuuuu #ehemmmmm


tatap lah juge terowong kami bedua ni....lobang hidung sape lg lawoooo...hiksss. ade sesape yg tak kenal sape mamat ni....ni ku nak memperkenalkan abang sado kauhadooo....musuh ketat merangkap bedmateroomatehousematesegalabagai ;P
#temangadohtemanpinjambahutemankumerajukkautakpujukkutinggalkausorang2padamukaaku....eh!!
hahahaha...limetaon kawen rase dah mcm lime belas taon...huhuuuu #salamrayakuciomtgnmu :p


Gamba raya bedua jek..bertiga yilek sebab time begamba dia pegi mane entah...kutaktahu...jangankautanyeeelagieee eh!!!


lastly tepek gamba anak dara yg dah meningkat usia jugak tapi #adikbarutakdapatdapat #jangankautanyejugakkustressss...hahahhaa

ok lah sudah2 merapu kupenat....sekian update terkini tuan tanah kedaung..tunggu entri baru mungkin taun depan...#hashtag adalah trend terkini harap maklum...okbaiiiii ;P

Jan 3, 2015

2015 :)

Welcome 2015 ;)
#plisbenicetome

Hai...tuan belog masih ade yea...sihat sega buga lagi setakat ni...sempena tahun baru ni ai amek peluang dan ruang sikit nk hapdet belog merapu meraban neh...hehehe

rata2 bloger2 lama pon nampaknye semakin menyepi...mungkin dek kerana munculnya medium2 baru yg lebih fun cepat dan pantas dan ai pon salah sorang tak terkecuali...tapi xde nk aktif sgt pon...just online bila dah rasa bosan teramat...lain2 masa lebih kepada aktiviti sihat bersama cinte2 hati ;)
much more fun and haveng ;P



Alhamdulillah...masih dipanjangkan usia sehingga ke saat ini....masih boleh tersenyum dan berbahagia dengan kehidupan yg indah ini....tahun 2014 tahun paling banyak dugaan buat ai...kadang2 terpikir mungkin 2014 juga tahun penuh dugaan buat semua agaknye...negara pon di duga dengan pelbagai peristiwa yg menghibakan..merentap setiap jiwa rakyat malaysia, bermula dengan insiden kehilangan pesawat MH370 dan di ikuti pula MH17 xcukup dengan itu, penutup tahun 2014 kita semua di duga jugak lagi dengan banjir besar menimpa saudara2 di bumi tercinta..."KELANTAN MENANGIS" semoga mangsa2 banjir tabah hadapi ujian yg maha hebat ini...ada hikmah di setiap apa yg terjadi. dan untuk yg terakhirnya kita dikejutkan sekali lagi dengan insiden terhempasnya pesawat air asia QZ8501...Allahurabbi.

Semoga ALLAH mengampunkan segala dosa2 kita semua....Mungkin ini teguran untuk umatNYA yg sering lupa padaNYA.

Astaghfirullah...Ampunkan hamba YA ALLAH.

Jun 12, 2014

Update ;)

Assalamualaikum.
Malam ni malam nisfu sya'ban....Alhamdulillah masih diberi peluang dan ruang bernafas di bumiMU ini..syukur masih dikelilingi aura2 bahagia dan semangat juang yg kental untuk meneruskan kehidupan yg terlalu mencabar ini. Moga berterusan dan berpanjangan hendaknya ...Amin.

Tutup buku lama bukak buku baru...semoga yg baru akan lebih baik dan sempurna buat bekalan di sana nanti....inshaallah.

lamenye blog xberhapdet...last cerita pasal MH370 hilang...sampai ke hari ni pun masih belum ditemui.
semoga segalanya dipermudahkan...Hanya ALLAH yg maha tahu apa sebenarnya yg terjadi...kita hanya mampu berdoa semoga segalanya berakhir dengan baik...semoga pengakhiran cerita ini akan memberi ketenangan untuk semua pihak. #prayforMH370

Debaran menanti Ramadhan...tinggal berape hari je lagi kan...niat di hati ramadhan kali ni ai nk berteraweh di surau dekat rumah nanti...harap2 cinte hati bg kejesama...risao jugak nanti kot2 xleh nk beribadat dengan tenang kalo dia buat perangai comel dia tu...hihiii...maklum lerrr...comel sesangat peel nyeee :P
mohon bg kejesame yea anok ;)

okbai...sesaje hupdate...kesian tengok blog terabai...hihii
salam nisfu sya'ban


Mar 12, 2014

MH370

Hari ke4 yg masih penuh misteri
penuh tanda tanya???
spekulasi demi spekulasi muncul dalam pelbagai cerita yg berbeza...masih juga tidak mampu merungkai peristiwa yg penuh misteri ini...peristiwa yang telah mengemparkan dunia...masih HILANG dan gagal dikesan ;(

Masih jua berharap agar esok atau lusa MH370 akan muncul dan mendarat dengan selamat...di iringi penumpang dan anak kapal yg melambai dengan senyuman....In sha Allah....Hanya DIA yg maha tahu.


Berdoa dan terus berdoa.
#prayforMH370

Mar 6, 2014

New Update ;)

First untuk 2014...huhuuuu
sadis sungguh belog ni....kesian dah berhabuk bersawang segala...kurang kaseh sayang kamu ni kannn...hihiii
entah laaa kannnn...kenape laaa mood nk membebel dah kelaut sangat neh...faktor usia mungkin :P


oline jek seharian..cuma mood nk mengadap tuh yg kurang sket...banyak dok layan wassup group geng2 skolah dulu kot sampai xhengat dah dekat belog ngan fb bagai....penat dok melayan geng2 koraaa dekat wassap...seronok sgt..rasa mcm kembali zaman skolah2 dulu plak...hehehe

lain2nyee mcm biase laaa...lakukan tugas seharian sebagai suri rumah isteri n sebagai supermak ;P
anak dara pon dah semakin panjang akai dah haihhh...mcm2 soalan dah keluar dr mulut dia...sampaikan sekarang ni weols laki bini nk bercakap pon nk kene tapis2 word...sebabnye pantang ade words yg dia xpenah dengar konfem dia dok ulang suruh kite cakap ape yg kite sebut tu, like...ape tu ibu..kenape tu buuu...macamane tu buuuu...hahaaaaaaaa...jenuh nk menjawab kami laki bini...huhuuuu

sekarang ni asal bangun pagi jek bukak mate terus ajak ibu main cikgu cikgu...kadang2 seharian xdgr dia panggil ibu dekat ai...dok panggil cikgu jek...cikgu nk mandi..cikgu nk nasik..cikgu nk aiskrim...hahahaa...semangat nk pegi school gamoknyee aihhh...hahahaa...kesian kamu anok...dah pegi tanye tadika tahfiz dekat rumah ni...umo 4tahun br depa amek..nampaknyee taun depan la br bulih g school kamu ni yeaaa...xpe laaa...school dekat rumah jek laaa...merasa jugak ibu jadik cikgu...erkkkkkk!!!



pic holiday new year aritu pon xberhapdet dekat sini...malas sgt aihhhh...huhuuuu


Hye semuaaa...rindu qeesya x?
dah dua hari misi bebas drypers saya bersama ibu berjaya....semalam pon berjaya xkencing malam...bangun pagi drypers kering lagik...syabas anak...ibu tahu kamu bolehhh...baru ku tahu memang mencabar sungguh nk potty train anak anak ni...hihiiii...terima kasih anak sebab bagi pengalaman untuk ibu train adik adik kamu pulak lepas ni..eh!!! hehehe

ok baiiii...dia dah bising nk mandi...see yaaa ;)

Dec 31, 2013

Berakhirnya 2013 ;)

Hari terakhir di tahun 2013...esok dah masuk 2014, cepat sungguh masa berlalu kan...tup tup dah setahun pon.....tahun 2013 ni tahun yg paling banyak dugaan buat kami sebenarnya...tapi alhamdulillah, disebalik pahit dugaan ada jugak manisnyaaa...syukur ya Allah...hambamu ini bersyukur atas segala nikmatmu....berkati lah setiap rezeki yg engkau kurniakan untuk kami...semoga tahun baru ini akan lebih baik lagi serta lebih murah dan berkat rezeki buat kami..in sha alllah.

Rumah baru saya kaler fink...suke takkkkk????hihiii...lame tak ngedit blog...duatige ari ni mood zaman gile blog dulu kembali sekejap, hihiii...hmmm, bosan dah yg lama, so ubah sikit jek dengan harapan berupdate la blog ni hendaknyeee...hekhekhekkkk....tp nk edit coding sekarang punye lah susah blogspot ni...bukan macam dulu2...main kopipes jek terus dapat kannn...so sekadar ini je la yg mampu dan sempat...ok dah rasanye pong...xde masa lebih nk berheader bagai...keje rumah hari2 membukit...fenattt sgt...eh, mengeluh nampak ;P

ermm, setahun dah pindah rumah sekarang ni, tp rasa mcm baru pindah jek..kahkahkahhhh...memang pon rasa mcm br pindah sebab rumah still kosong xde apeape...simple sungguh weols ni...asik dok menunggu pakhenchik nk mengecat sampai ke hari ni masih dok lagu tu jugak, kununye susah nk mengecat if rumah ada perabot...huhuuuu...haishhhh...kali ni nampaknye nk kene push kuat sikit bia nampak perubahan jugak walaupon sedikit...frame2 dr rumah lama pon still dok terperuk dalam stor dengan tin tin cat beliau...entah boleh pakai lagi ke tak pon xtau laa...bizi sangat tuanye pong...keje memanjang...harap2 gaji taun ni naik banyak la yeaaa....bonus hari ni pon berganda2...Alhamdulillah. wahhh...mcm seronok jeee...mcm besssttt jekkkk...esok kanda cuti kaaannnn..kite jalan jalan yukkkk! ;P

Malam ni rasanye countdown dekat rumah jek kot..pakhencik biase kalo dah balik keje petang dia jarang sgt nk keluar dah...penat katenyeee...kesian laki makhencik...tu laa, ai nk keje u xkasi...eh, ape aku merepek ni???huhuuuu
neway...selamat datang 2014....wishlist untuk azam baru kira sambung tahun lepas punyeee je lahhh...sebab yg itu pon belom bejaye jugak lagi...hmmmm....azam yg paling penting untuk kami adalah...nk tambah baby baru...dah rindu sgt2 bau baby ni...semoga diperkenankan hendaknya..Amin ;)

Dec 11, 2013

11-12-13 Save the date!!!

kopipes dr mukabuku...ermmm...betul ke ni erkkk???
mcm betol jek kannn...ada ape2 ke disebalik tarikh2 ni???ke saje2 depa buat rumusan sekadar suka2 sb nampak mcm unik jek kannnn....ataupun mungkin jugak hanya kebetulan sahaja...so saje2 jugak ai tepek dekat sini kot2 boleh jadi rujukan nanti...hihiii...nk rujuk hape pon taktau laaa kannnn...hehehe ;D

tapi date hari ni mmg cun...11-12-13....sape2 kawen tarikh hari ni mmg ohsemmm...eh!che ta ngan zain kawen arini kannnn...ermmm...janda termahal...13juta hokehhhh...walopon ditaja...ko hadeeeee ;P

SAMA-SAMA KITA RENUNGKAN BULAN DISEMBER 2013 ada :
5 x ahad
5 x isnin
5 x selasa
Berlaku hanya 823 tahun sekali
KITA LAH GENERASI YANG DAPAT LIHAT TARIKH KALENDER CANTIK
01/02/03
02/03/04
03/04/05
04/05/06
05/06/07
06/07/08
07/08/09
08/09/10
09/10/11
10/11/12
DAN HARI INI
11/12/13


disebabkan date arini cantik, maka makhencik pon amek peluang nk abadikan jugak dekat blog...hahahaha...tapi ekceli tak tahu nk update pasal hape...haaaaaaaaaaa.....kite cerita pasal perkembangan terkini anak dara jelita nan saorang tu je lahhh...molehhhhh???

nampak takkk disini....mood berblogging seakan2 sudah kembali merasukkkk...hari2 ada updateee...ekekekeee...syabas untuk diri sendiri ;)



Nak cerita pasal anak comel saya yg sekarang sudah pandai melukis....belom pon sampai sebulan ibu mulakan misi bebas ipad tablet android segala memang nampak hasilnyeeee....sungguh ohsemmm dan membanggakan ;)

belikan dia pensel warna ngan drawing block, suke xhengat bila nampak ibu belikan dia sume tuh...belom sampai rumah lagi dia dah rasmi dalam car...sanggup dok seat belakang sorang2 sb nk melukis...hehehehe....tapi memang berjaya lah misi kali ni....yg xberjaya lagi misi freediapers...huhuuu..yg itu memang mencabar...huhhhhh ;P


since dia dah kenal sume warna...ai dah senang hati tgok perkembangan dia, akan tetapi dia lebih kenal warna2 in english sajork....puas dok ajar nama warna dalam bahasa melayu namun dia lebih senang igt dalam bahasa english...itu adelah penangan dr youtube....dia kenal sume jenis shape pon melalui youtube jugak...sebelom ni ai siap beli buku khas nk kenalkan dia dengan everythings about shape...tapi habis lunyai buku dikerjakan oleh dia...tp sampai ke sudah dia xkenal jugak ape itu circle, triangle and square bagai...tapi ai terkejut jugak bila satu hari dia tunjuk shape and siap sebut nama jenis shape tu..dan mcm yg ai ckp jugak lah...semua in english...dan itu juga pengaruh dr you tube...bagus jugak sebenarnya gajet2 canggih ni...hmmm...tp tu laaa..yg buat ai stress n risao..dia suka sgt nk amokkan setiap kali layan game...nasib tak hancur jek harta ibu ngan papa...main campak2 jek suka2 hati dia...yg xbest harta org lain pon dia bg layanan yg sama...so jalan penyelesaiannyeee mmg kn usaha jugak bg dia xleka sgt dengan semua tu....dan misi setakat ni, masih berjaya...harta ibu ngan papa selamat berehat walaupon ada depan mata dia jek...Alhamdulillah, syukur ;)


 Dan, ini adalah hasil pertama yg dia lukis....bila ibu tanye Qeesya lukis apa? dia ckp dia lukis orang...hahahaaa...nampak mcm org kerrrr???

dan yg buat ai rasa terharu, bila tgok balik kertas yg dia dah conteng2 sbelom ni mmg banyak la shape circle yg bergaris mcmni....rupanye dia dah lama try lukis org...pernah la ai lukis2 org lidi tunjuk dekat dia, tp dia buat derk jek mcm xminat pong...rupenyee dalam diammm yea kamuuuuu....hmmmm..anok oh anok T-T


ni percubaan kedua bila ai suruh dia lukis lagi....mmg rs terkagum tibe2...ouhhh...dah besar rupanye anak akuuu....ni dia lukis siap bgtau ni mata dia, hidung dia, mulut dia...bila ai tanye kenapa mulut xsmile...pastu dia garis atas dahi then cakap dia demam...erkkkk....pandainyeee anak ibuuuu...terus peluk and ciom2 dia.....laju2 tunjuk dekat pakhencik dengan muka bangga...hahahaha ;P


ni dia ckp papa...hahahhaa...bulatnyeee papa kiteeee ;)


comel jek kamu anak ;)


yg ni bila ai tanye mane rambut dia...dia pon lukis la ceracak2 dekat kepala...ok la tu, maksudnye dia dah kenal and faham tentang apa yg ada dalam  persekitaran dia....dah kenal semua anggota badan....pendek kate semua lah dia dah kenal...dari org ke haiwan..dr peralatan rumah, apa yg ada dekat dapur...semua tu dah buat ai rasa bangga dengan dia...bab2 mengira one two three lebih laju dr satu dua tiga...alif ba ta pon dah laju bila dgn lagu...cm kenal huruf masih lagi huruhara...hahaha...abc pon dia mmg bleh hafal dgn lagu my abc tu...tang huruf z tu mmg dia sebut zee laaa...ai bia kan saje dulu...nanti2 bila dia dah betul2 faham baru kite terangkan...jgn kacao mood dia...dah dia blaja mcmtu...nanti2 dia akan faham sendiri..ai percaya....percaya pada hati okeh...hihiii


org versi bebuluuuuu...hahahaaa


alien ;P


yg ni ibu la lukis...kalo qeesya pandai lukis mcmni mau pengsan ibu tgok...hahahhaa...pengsan sebab kagummm sgt...huhuuuuu

lukis papa ibu ngan qeesya...pastu dia request suruh lukis home laaa...car laaaa...then yg buat ai rs mcm comel sgt dia suruh ai lukis meow...memula lukis satu..dah tu mintak pulak ibu meow...papa meow jugak...terus ada satu famili meow dekat situ...comel jek qeesya ni kannnn ;)
momm love you sayang (^v*)


And yg ni untuk hari ni...memang sekarang ni asal bangun tido jek mesti mintak penshel #pensel...nk ukisss...hehehee...layan kan sajooo...diam2 dia dok melukis tetibe dia bgtau, ibu ibu look coyo...adik ukis coyo #pocoyo T-T

siap ada kawan2 lagi, ai tolong betulkan elephant dia tu, pastu ckp ngan dia elephant kn ada telinga ngan hidung mcmni...pastu dia gelak2...comel jek..hihiii...cemane dia bleh idea nk lukis pocoyo pon xtau...ai buat andaian sendiri, mybe dia nk lukis circle tp dah terbentuk half circle and nampak mcm helmet plak..tu yg dia terus terfikir ouhhh..like pocoyo...hahahhaa...ataupon mungkin dia mmg sendiri berimaginasi nk lukis pocoyo..ibu jek pikir xsampai ke situ..hahahaha...last sekali dia lukis duck kawan pocoyo..muncung dok belah belakang...huhuuu...suka hati la anok...asal bahagia....hmmm...dan paling buat ai bahagia sgt si qeesya ni kannn...dia suka sgt peluk2 ai then ckp "adik shaaaayanggg ibu" sambil gosok2 kepala ibu...huhuuuu...mmg cair tahap meleleh laaa ibu ni....time ibu marah dia mmg otomatik dia akan buat begitu...tp kadang2 ai buat derk jek and tetap marah jugak if dia mmg buat silap...then dia plak yg berdrama nanges2 wat muke sposen suh ibu kesian...marah2 tetap marah bia dia tahu apa silap dia..and pastikan dia janji tak kan buat lagi...marah2 sayang gitu...dalam hati ibu gelak2 jek tgok reaksi kamu wahai anok...hihiii...
ibu pon shayaaaaaang qeesya sgt2....qeesya la nyawa ibu..penawar and ubat kuat yg paling kuat yg ibu ada.
                                                                     T-T

Dilema seorang ibu ;(

Dah nk masuk tahun baru kannn...lagi brape hari jek...hmmmm...azam baru tahun depan adalah nk sgt berkerjaya semula seperti dulu2....rasa mcm dah lama sangat dok memebekukan otak dirumah...memang seronok kalo di ikutkan...pakhenchik suke jek kalo ai dok rumah jaga anak jaga dia jugak...tp ai rs mcm dah beku sgt otak ni hahhh..kadang2 rasa mcm arghhhhhhhh!!!!! nk amokkan pon adee....sesuatu plak kannn...hahahaha.


peluang keje dah ada depan mata sebenarnyeee...sape tanak keje kannn, dah blaja penat2 dulu nk dpt segulung azimat...dok terperap jek dalam file... nk bekulat dah ai tgok..hmmmmm... atleast, kalo keje dapat gak bantu mak abah dekat kg...buleh ler hulur lebih sikit...maklumlah duit titik peluh sendiri, lagi berkat kot...hmmm...cumenyeeee...dok memikirkan sicomel ni nanti...cemane dia nk survive diri dok dengan org lain selain ibu...aduhhhh...bab ni mmg bikin hati gundah gulana...berbelah bagi...silap2 mmg ai pilih dok umah jek jaga dia sampai besar...sampai dia dah masuk school...tp, bila memikirkan peluang ni datang bukan lah selalu...rasa rugi la plak kannn...hmmmm peningggg peninggggg ;P


Rasa tak sampai hati pon ada nk tinggalkan dia dekat nursery or pengasuh...yea laa, mcm2 benda jadik sekarang ni kannn....kesian budak2 yg jadi mangsa dera...memang mcm2 la dok bermain dibenak fikiran neh...pakhenchik bg cadangan suh amek pengasuh duk serumah...just untuk jaga dia jek...tp ada ke org nk keje pengasuh mcmtu sekarang ni?

hmmm...tengok la nanti mcmana keputusannyeee...ibu harap ibu dapat kuatkan hati and buat keputusan terbaik untuk qeesya...untuk kita sekeluarga...in sha allah.


aduhai anak....semoga Tuhan sentiasa melindungi kamu...moga kamu akan disayangi sesiapa saja yg mendampingi kamu...in sha allah...aminnnn ;)


Majalah ibu dan anak bulan ni pon ada klua artikel pasal jagaan anak dekat nursery and pengasuh jugak...bagus laaa perkongsian pengalaman ibu2 ni..bleh laaa ai buat rujukan...dah review sume artikel kat dalam majalah ibu dan anak ni, and rasanye sgt bagus setiap perkongsian ilmu dan soal jawab tentang semua persoalan berkait dengan ibu dan anak....mmg xrugi kalo beli tetiap bulan pon...hihiii


koleksi pertama untuk tahun 2013 edisi dec....harap2 dapat dana lagi dr pakhencik untuk bulan2 berikutnyeee...theheeeeeheee ;D


yg pasti untuk edisi kali ni, sume family pakat beli sebab nk simpan buat kenangan...ibu ngan qeesya masuk majalah...hahahaha...#motip sebenar...kahkahkahhhh...time kasih frend sebab bg peluang dekat kami tumpang glemer...hahaha...bajet retis seketika padahal cerita setoet jek...hihiii lain kali interbiu laaa lagiiiiiieeeee...muahehehehe ;P #curik pic dr fb mysis....gigihnyeee snap pic nk tag dekat fb...hahahaha